442 Yıllık Hamamın Restorasyonunda Sona Yaklaşıldı

Mimar Sinan'ın 442 yıl önce Lüleburgaz ilçesinde menzil ve şehir külliyesi olarak kullanılmak üzere inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki hamamın restorasyonu sürüyor.


Mimar Emine Alanad öncülüğünde sürdürülen restorasyon çalışmaları, Lüleburgaz Belediyesinin 2 milyon 395 bin 240 lira bütçesiyle yapılıyor.

Alanad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi hamamının, Mimar Sinan tarafından klasik Türk hamamları şeklinde yapıldığını anlattı.

Hamamda soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri ile kadın ve erkekler için ayrı plan düzeni bulunduğunu belirten Alanad, 2012 yılında başlayan çalışmalarda sona yaklaştıklarını ifade etti.

Restorasyon çalışmalarını büyük bir özenle sürdürdüklerini, hamamı tarihi dokusuna uygun şekilde restore etmeye çalıştıklarını vurgulayan Alanad, "20 işçiyle hamamın restorasyon çalışmalarını özenle sürdürmeye çalışıyoruz. Hamamdaki 24 kubbenin 12'sini yeniden yaparken diğer 12'sini iyileştirdik. Hamamın dış cephesindeki çalışmaları tamamladık. Hamamı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayıyla günümüze uygun dizayn ediyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Çalışmalar önümüzdeki ay tamamlanacak"

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ise Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla başlayan çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.

Çalışmaları heyecanla sürdürdüklerini belirten Halebak, "Geçmişine sahip çıkmayan bir toplum geleceğine de sahip çıkamaz. Restore ederken çıkan sorunlar yüzünden çalışmanın bitim tarihinde uzamalar oldu. Hamamın restorasyonu önümüzdeki ay tamamlanacak" dedi.

Kaynak: AA