Nobel Barış Ödülü Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün Oldu

2013 Nobel Barış Ödülü'ne, başkanlığını Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü'nün yaptığı, BM bünyesindeki Uluslararası Kimyasal Silahları Önleme Örgütü (OPCW) layık görüldü.


OPCW, Suriye'de Esad rejimine ait kimyasal silahların imha edilmesi için geçtiğimiz hafta çalışmalara başlamıştı. Ödül için en çok şans tanınan adaylar, Pakistan'da kız çocuklarının okula gitmesi için kampanya yürüten Malala Yusufzay ile tecavüz mağdurlarına yardım eden Kongolu doktor Denis Mukwege'ydi. Yusufzay, dün AP Sakharov İnsan Hakları Ödülü'ne layık görülmüştü.

BU YILKİ LİSTE 259 ADAY İLE REKOR KIRDI
2013 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Norveç'in başkenti Oslo'da açıklandı. Bu yılki aday listesi 259 aday ile rekor kırdı. Fakat bahisçiler en büyük şansı Malala'ya veriyordu.

Malala, Pakistan'da kız çocuklarının okula gitmesi için yürüttüğü kampanya nedeniyle geçen yıl Taliban'ın silahlı saldırısına uğramış, tedavi için İngiltere'ye gitmişti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden jinekolog Denis Mukwege ise ülkesindeki tecavüz mağduru kadınların tedavisi için yürüttüğü çalışma nedeniyle Barış Ödülü için aday gösterilmişti.

ABD'ye ait gizli belgeleri WikiLeaks'e aktaran Amerikalı asker Chelsea (Bradley) Manning de aday listesinde yer alıyordu.
Kaynak: İHA