Yeniden Cumhurbaşkanı Seçilen Aliyev, Halka Seslendi

Azerbaycan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden oyların yüzde 80'inden fazlasını alarak üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev, Azerbaycan'ın kalkınmasının devam edeceğini, ülkenin çıkarlarını korumaya devam edeceğini ve halkın sosyal refah düzeyinin daha da artacağanı söyledi.


Aliyev, Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu tarafından resmi olmayan ilk seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı. Kendisine büyük itimat göstererek yeniden Cumhurbaşkanı seçen Azerbaycan halkına teşekkürlerini ileten Aliyev, bundan sonra da halka liyakatli bir şekilde hizmet edeceğini ve her zaman ülkenin çıkarlarını savunacağını vurguladı.

Seçimlerin demoktarik ve şeffaf şekilde gerçekleştirildiğini ve halkın iradesini ortaya koyduğunu söyleyen Aliyev, seçimleri "demokrisinin zaferi" olarak niteledi. Azerbaycan'da düşünce, basın, siyaset, din ve vicdan özgürlüklerinin temin edildiğini ifade eden Aliyev, ülkede bütün inanç kesimleri ve azınlıkların barış içerisinde bir aile olarak yaşadığını bildirdi.

Ülkede bütün süreçlerin iyi yönde olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Aliyev, halkın, son seçimde son 10 yılda yapılan işleri değerlendirerek seçim yaptığını kaydetti.

İktidarda olduğu son 10 yılda devletçiliğin temellerini güçlendirdiklerini söyleyen Aliyev, Azerbaycan'ın güçlü ve bağımsız politika yürüten bir devlet olduğunu, güçlü ideolojik temele dayandıklarını bu temelin de "Azerbaycancılık" mefkuresi olduğunu vurguladı.

Bütün alanlarda ilerleme kaydettiklerini söyleyen Aliyev, uluslararası konuların çözülmesinde de dünya çaplında önemli ülke haline geldiklerini ifade ederek, Azerbaycan'ın 2 yıl önce BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olmasına ve bu gün bu kuruma başkanlık yapmasına hatırlatmada bulundu.

İktidarı dönemin gerçekleştirilen ekonomik atılımlardan da bahseden Aliyev, son 10 yılda ekonominin 3,4 oranında arttığını, yoksulluk düzeyinin 10 kez azaldığını bunun da yürütülen ekonomik ve sosyal politikalar sonucunda gerçekleştirildiğini söyledi.

Kazanılan ekonomik gücün, ülke çıkarlarını uluslararası arenada savunmak için olanak sağladığını belirten Aliyev, Azerbaycan'ın günümüzde hem bölgesel hem de küresel sorunların çözülmesinde önemli rol aldığını ve bu rolün daha da artacağını kaydetti.

Elde edilen başarılarda esas payın Azerbaycan halkına ait olduğunu söyleyen Aliyev, bütün girişimlerinin halk tarafından desteklendiği için başarılı olduğunu ifade etti.

Azerbaycan'da yürütülen enerji politikasına da değinen Aliyev, bu politikanın hem bölge hemde dünya için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Azerbaycan'ın rızası olmaksızın bölgede hiçbir siyasi veya ekonomik girişimin başarılı olmasının mümkün olmadığını belirtti.

Bunun, bağımsız Azerbaycan'ın başarısı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, kendisine verilen oyların, bağımsızlığa, özgürlüğe ve mutlu geleceğe verilmiş oylar olduğunu vurguladı.

İktidarı boyunca bağımsız politika yürüttüklerini söyleyen Aliyev: "Benim için öncelikli konu ülkemin ve halkımın çıkarlarıdır. Bu çıkarların korunması için halk ve iktidar arasında birlik olması başlıca şarttır. Yaptığım bütün işlerde halkın desteğine güvendim ve bu destek olmasaydı hiçbir iş yapamazdım. Gelecek konusunda da çok iyimseriz. Son on yıldaki başarılarımız inancımızı daha da artırıyor. Önümüzdeki yıllarda yütüteceğimiz politika bellidir. Azerbaycan, bundan sonra da kalkınma yolu ile ilerleyecek" dedi.

Yapacağı reform ve yeniliklerden de bahseden Aliyev, demokrasinin yaygınlaştırılması yönünde politika yürütüleceğini, yolsuzluk ve rüşvetle şiddetli şekilde mücadele edileceğini vurguladı.

Sosyal konulara da çok önem verdiklerini ifade eden Aliyev, Azerbaycan'ın sosyal devlet olduğunu, yürüttükleri politikanın merkezinde vatandaşın geçimi, sorunları, güvenliği ve mutluluğu olduğunu söyledi.

Önümüzdeki yıllarda Azerbaycan'ın hem ekonomik, hem sosyal politikalar hem de dış politika konusunda ilerleyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Aliyev, konuşmasını şöyle tamamladı

"Gelecek kalkınmamız konusunda hiçbir şüphem yok. Azerbaycan bundan sonra da inançlı bir şekilde kalkınma devrini yaşayacak. Cumhurbaşkanı olarak ülkenin ulusal çıkarlarını savunacağım, halkın sosyal refah düzeyinin daha da iyileşmesini temin edeceğim. Bana verdiğiniz destek için teşekkür ederim. Birlikte daha çok büyük zaferlere imza atacağız. Yaşasın Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti."

Kaynak: AA