Himmet Baba Türbesi, Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Anadolu Selçuklu geleneğinin klasik türbe mimarisini birebir yansıtmasıyla Eskişehir'deki tek örnek olma özelliği taşıyan Himmet Baba Türbesi, çevre düzenlemesi yapılıp turizme kazandırılmayı bekliyor.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Seyitgazi ilçesinin Frigya Vadisi'nde Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dokusunu barındırdığını kaydetti.

Kümbet köyünde Frigler'den günümüze kadar gelen kesintisiz bir yaşama ev sahipliği yaptığını ifade eden Prof. Dr. Altınsapan, şöyle konuştu:

"Kümbet köyündeki Himmet Baba Türbesi de Anadolu Selçuklu geleneğinin klasik türbe mimarisini taşıyan Eskişehir'deki tek örnektir. Bu anlamda Himmet Baba Türbesi'nin görsellik ve dönemin mimarisini taşıması anlamında en anıtsal yapıdır ancak bu türbenin çevre düzenlemesi henüz yapılmamıştır. Türbenin yanında bir hazire de bulunuyor. Bu kümbetin üzerinde taş ustaları tarafından yapılmış figürler yer alıyor. Himmet Baba Türbesi, Anadolu'da Selçuklu'nun izlerini taşıyan 13. yüzyılda yapılmış en belirgin örnektir. Dıştan sekizgen, içten daire planlı, alt katında cenazelik olan bir yapı. Burada bir kazı yapılmalıdır. Bu mekanın acilen çevre düzenlemesi yapılmalıdır. Türbe, Eskişehir'e kazandırılmalıdır."

Kaynak: AA