Parmak İzi, Şifre, Kart, Retina ve Yüz Taraması Gibi Güvenlik Sistemlerine Kalp Atışları Da Ekleniyor

Duygu Can - Parmak izi, şifre, kart, retina ve yüz taraması gibi güvenlik sistemlerine kalp atışları da ekleniyor.

Toronto Üniversitesi mezunları tarafından kurulan şirketin geliştirdiği sistem sayesinde bilgisayar ya da cep telefonları parmak izi yerine kalp atışıyla da açılabilecek.

Doğa Bilimleri Genel Sekreteri Müge Kanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her insanın parmak izinin ve retinasının, kendine özgü olduğu ve benzeri bulunmadığını belirtti.

İnsan vücudunda, kalp atışlarının da kişiye özel olduğuna dikkati çeken Kanay, ''Aynı parmak izleri ve gözdeki retina gibi kalp atışları da kişilere özgüdür'' dedi.

Kanay, Tayvan'daki Ulusal Chung Hsing Universitesi'nde yapılan araştırmada EKG çektiren kişilerin sonuçları karşılaştırıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Araştırmada, her kalp atışının kendine ait bir matematiksel sisteme sahip olduğu tespit edilmiştir. Yılda 10 bin petrol tankerini dolduracak kadar sıvı pompalayabilen kalp, dünya üzerindeki 7 milyar insanın her birinde dakikada 70 kere çarpar. Yani 1 dakika içerisinde dünyadaki tüm kalplerde birbirinden farklı, ayrı ayrı matematiksel formüllerle kodlanmış 490 milyar elektrosinyali üretilir. Bu sinyallerin hiçbiri kendini tekrarlamadığı için dakikada 490 milyar sinyal gibi bir veri çeşitliliği gerçekten de hayranlık uyandırıcıdır.''

-Ömür boyu 2,5 milyar kez atıyor-

Kanay, bir insanın kalbinin ömür boyu 2,5 milyar kez attığı düşünülürse, 60 yıllık süre içerisinde dünyada 17,5 kentilyon sinyal kodlandığını anlattı.

Çeşitliliği bu kadar çok olan kodun kopyalanması ya da taklit edilmesinin de doğal olarak zor olacağını ifade eden Kanay, bu kapsamda yeni biyometrik sistemlerde kalp atışlarının yaydığı elektro sinyallerin kullanmasıyla ilgili çalışmalara başlandığını vurguladı.

-Kalp sinyalleri yeni şifre sistemi-

Kanay, Toronto Üniversitesi mezunları tarafından kurulan Bionym isimli şirketin, kişiye özgü kalp sinyallerini bilgisayarlar ve arabalardaki yeni şifre sistemi olarak kullanmaya hazırlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Avuçtan alınacak EKG bilgisiyle yalnızca elle dokunarak çalıştırabilecek. Yüzde 99 doğruluk payıyla işleyen sistem sayesinde arabalar ve cep telefonları sistemlerinde tanımlı olmayan kimselerce kullanılamayacak ya da çalınamayacak. Böylece özellikle finans kurumları ve istihbarat sistemleri için çok büyük tehlike arz eden veri hırsızlığının da önüne geçilebilecek.''

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA