Mahkeme: Bilgi Notundaki Konular Balyoz Planı İle Örtüşüyor

Balyoz davasının gerekçeli kararında, sanıklardan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Özden Örnek'in hukuki durumunun değerlendirildiği bölümde dikkat çeken tespitlere yer verildi.

Dava dosyasında yer alan ve üst makamlara yazıldığı anlaşılan 'Bilgi Notu'ndaki konuların, Balyoz Harekat Planı ile birebir örtüştüğü belirtildi.Sanık Örnek'in suç tarihinde donanma komutanı olduğu hatırlatılarak, "2002 yılında Türkiye' de oluşan politik yapı, seçimlerde iktidarın yeni kurulan AKP'ye geçeceğinin açıkça belli oluşu nedenleriyle, seçimler öncesinden başlanarak, demokratik yollarla işbaşına gelen yürütme organını anti demokratik yollarla idareden uzaklaştırma amacıyla 1.Ordu merkezli bir cunta yapılanmasının oluştuğu..." ifadelerine yer verildi.

Sanık Çetin Doğan'ın bu yapılanmanın lideri olduğu belirtilen değerlendirmede, "11 ve 17 CD'lerde bulunan Balyoz Harekat Planının, (Doğan'ın) imzasına açıldığı, deliller ve delillerin değerlendirilmesi kısımlarında açıklandığı üzere planlanan harekat kapsamında tüm çalışmaların 1. Ordu merkezli yapıldığı..." denildi. Ayrıca çalışmalar kapsamında oluşturulan belgelerin Süha Tanyeri'ye gönderildiği, Süha Tanyeri tarafın bu çalışmaların Çetin Doğan'a sunulduğu anlatıldı. Sanık Halil İbrahim Fırtma'nın Harp Akademileri Komutanı olarak hava kuvvetleri unsurlarının, sanık Özden Örnek'in Donanma Komutanı olarak deniz kuvvetleri unsurlarının başında bulunduğu hatırlatılan değerlendirmede, bu iki sanığın Çetin Doğan ile darbe harekatı konusunda anlaşmaya vardıkları bilgisi verildi.

Bu kapsamda, adı geçen sanıkların 'Oraj Hava Harekat Planı' ve 'Suga Harekat Planı'nı hazırlattıkları, 'Suga Harekat Planı' kapsamındaki tüm çalışmaların sanığın talimatları ile yapıldığı, bu çalışmalar kapsamında düzenlenen tüm belgelerin Suga Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Cem Gürdeniz'e geldiği ve belgelerin dijital yollarında genelde isminin bulunduğu anlatıldı.Balyoz Harekat Planı kapsamında hazırlandığı anlaşılan Suga Harekat Planının, Suga Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ismine imzaya açıldığı ifadesine yer verildi.

Gerekçeli kararda, Balyoz Harekat Planı kapsamında hazırlanan 'BİLGİ NOTU' isimli imza kısmında Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek ismi yer alan 'Yeniden Yapılandırma Faaliyetleri' konulu belge ile ilgili inceleme sonuçlarına yer verildi.

Deniz Kuvvetleri içerisinde sıkıyönetime yönelik ön hazırlıkların yapıldığı anlatılan değerlendirmede, "Bu kapsamda oluşturulan çalışma gruplarının; kamu görevlerini devralacak personel, ilişiği kesilecek personel, müzahir personel listelerinin oluşturulduğu ve eylem planları hazırlıklarına devam edildiği, talep edilirse bu listelere ilave olarak istenen kritik yerlerde görevlendirilecek personelin de belirleneceğinin belirtildiği..." ifadesi kullanıldı.Gerekçeli kararda, "'Bilgi Notunda' yapıldığı belirtilen ve üst makama hitaben yazıldığı anlaşılan bu bilgilerin 'Balyoz Harekat Planında' yer alan hususlar ile birebir örtüştüğü ve belirtilen bu çalışmaların Balyoz Harekat Planının bir parçası olarak Deniz Kuvvetleri komutanlığındaki unsurlarca yapıldığı, belirlenen 1895 Deniz Kuvvetleri mensubunun harekata yönelik belirlendiği..." şeklinde tespitte bulunuldu .