Mahkeme: Ağır Tehlike, Yoğun Kast ve Güdülen Amaç Cezaları Belirledi

Balyoz davasının gerekçeli kararında, 765 sayılı TCK’nın 61. maddesindeki 15 yıl ile 20 yıl arasında hapis cezasını belirlemede zarar ve tehlikenin ağırlığı, kasıtların yoğunluğu, güttükleri amaç, olaylardaki konumları dikkate alınarak cezaların belirlendiği anlatıldı.

Kararda cezaların, cunta yapılanmasının lideri olduğu belirtilen Çetin Doğan, Özden Örnek ile Halil İbrahim Fırtına için 20 yıl; suç tarihinde tugay komutanı, jandarma bölge komutanı, il jandarma komutanı olarak görev yapanlar, yapılanma içinde birlik komutanı, grup lideri konumunda olanlar, eylem planlarını hazırlayanlar, çalışmada ikinci derecede lider konumunda olanlar 18’er yıl; diğer sanıklar ise 16 yıl olarak belirlendiği anlatıldı. Sanıkların zarar ve tehlikenin ağırlığına göre eksik teşebbüse dayalı indirimin alt sınırından ceza alması ölçüsünü benimsediklerinin altını çizen mahkeme “Daha sonra sanıkların olaydaki konumları, kasıtlarının yoğunluğu, olaydaki konumlarına göre oluşturdukları tehlikenin ağırlığı ölçü alınarak teşditte ayrıştırmalar yapılmıştır.” denildi.'SANIKLAR MAHKEMEYE KARŞI SAYGISIZ'Cezada indirimin hangi şartlarda uygulandığı açıklandıktan sonra, neden indirim uygulanmadığı da anlatıldı. Yargılama aşamasında takdiri indirim uygulanmayan sanıklar için "Mahkemeye karşı son derece saygısız, Türk Milleti adına yargılama yapan mahkemeyi tanımayan hakaret ve tehditler içeren söz ve davranışlar içinde bulunmuşlardır." değerlendirmesi yapıldı.'AVUKATLAR KURAL TANIMAZ DAVRANIŞ İÇİNDE'Avukatların duruşmalara girmeme şeklindeki protestoları ile ilgili olarak da "Yargılamayı engelleyecek şekilde sanık ve müdafilerinin CMK’ya aykırı kural tanımaz ve disiplinsiz davranışları nedeniyle zaman zaman duruşmalara ara vermek zorunda kalınmıştır." denildi.Bir kısım sanıkların ise mahkeme heyetine "Sizler de yargılanacaksınız. Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun. Burada yargılama yapılmıyor, tiyatro oynanıyor. iddianame değil iftiraname." şeklinde ifadelerde bulundukları hatırlatılarak, birçok sanığın hakaret ve tehdit boyutuna varan davranışlarda bulunduğu ileri sürüldü.'SANIKLARI BASKI ALTINA ALDILAR'Sanıkların yargılama sırasında belli bir disiplin içinde ortak hareket ettikleri değerlendirmesi yapılan gerekçeli kararda, bazı sanıkların beyanlarının aleyhlerine olabileceğini hissettiklerinde bu sanıkları konuşmamaları konusunda baskı altına almaya çalıştıkları bilgisine yer verildi.

Gerekçeli kararda "Olumsuz tavırlar sergileyen sanıklar hakkında mahkememizin takdiri indirimin uygulanmaması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bunun dışında ağır ve haksız eleştiri olsa da mahkeme heyetine yönelik söylenen sözler ve yapılan davranışlar suç boyutuna ulaşmadığı ve yargılamanın devamının engellenmediği sürece savunma sınırının zorlanması olarak kabul edildiği..." belirtildi. Bu tür davranışlar sergilemeyen sanıklar hakkında ise indirim uygulandığı anlatıldı .