Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi'ne Yoğun İlgi

Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan Alevi ve Bektaşiler için büyük bir öneme sahip olan Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi'ni 2012 yılında 370 bin kişi ziyaret etti.

Alevi ve Bektaşiler için bir tür hac görevi yerine getirdikleri bir ibadet yeri olarak kabul edilen Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesini, yurt içinden ve yurt dışından her yıl onbinlerce kişi ziyaret ediyor.

İçerisinde Hacı Bektaş-ı Veli'nin türbesinin de yer aldığı ve 2 yıl önce de dönemi anlatan bal mumu heykellerin yerleştirildiği Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi'ni, 2012 yılında 7 bin 772'si yabancı olmak üzere toplam 370 bin 14 kişi ziyaret etti. Her yıl geleneksel olarak Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri'nin düzenlendiği Ağustos ayında ise müzeyi, 172 bin 750 kişi gezme imkanı buldu.

İlçedeki Atatürk Evi Müzesi'ni 10 bin 609 kişi, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni ise 10 bin 900 kişi ücretsiz olarak ziyaret etti.

Hacıbektaş Kaymakamı Bedrettin Özmen, önceki yıla göre müzeyi ziyaret edenlerin sayısında yaklaşık 10 bin kişilik bir artış olduğunu ifade ederek, 2013 yılında daha fazla ziyaretçiyi ilçeye beklediklerini kaydetti.

Kaymakam Özmen, müze ve çevresinde ise yeni düzenlemeler yapacaklarını belirtti.

-Müze-

13. yüzyılda tamamlanmış olan Hacı Bektaş-ı Veli dergahı, tarihsel süreç içinde birçok kere onarım görmüştür. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan restorasyon projesi ile 1958-1964 yılları arasında onarılmış, 16 Ağustos 1964 tarihinde müze olarak düzenlenerek ziyarete açılmıştır.

Üç ana bölümden oluşan müzenin eskiden nadar avlusu da denilen birinci avlusunda, üçler çeşmesi denilen çeşme bulunmaktadır. Günümüze ulaşmayan at evi, ekmek evi, hamam, tuvalet, mihman evi ile çamaşırhane gibi hizmet birimleri bu avluda yer alıyordu.

Eskiden Dergah Avlusu da denilen ikinci avluya üçgen alınlıklı ve sivri kemerli üçler kapısından girilir. Bu avlu içinde sırasına göre, Aslanlı Çeşme, Şevi, Baba Köşkü, Tekke Camii, ortada havuz, solda mihman evi, meydanevi, kibrevi ve Dedebaba Köşkü bulunmaktadır.

Eskiden Hazret Avlusu da denilen üçüncü avluya ise basık kemerli, yeşil kanatlı, altılar kapısından girilir. Bu avlu içinde Atatürk Köşesi, pirevi, Balım Sultan Türbesi ve hazine bulunmaktadır.

-Hacı Bektaş-ı Veli-

Asıl adı Muhammed bin Musa olan ve doğum ile ölüm tarihi kesin belli olmayan Hacı Bektaş-ı Veli'nin 1248-1337 tarihleri arasında yaşadığı sanılmaktadır.

Nişaburlu olan, çocukluğu ve gençliği Horasan'da geçen Hacı Bektaş-ı Veli, Hoca Ahmet Yesevi ocağında felsefe, sosyal ve müspet ilimler öğrenimi görmüş ve daha sonra Anadolu'ya gelerek bu günkü Hacıbektaş ilçesinde bir dernek kurmuştur.

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA