Makedonya'da Muhalefet Partileri, Geçen Yılın Son Günlerinde Bütçe Tartışmaları Yüzünden Başlattığı Protestoları, Başkent Üsküp'te Düzenledikleri Yürüyüşle Sürdürdü

Makedonya'da muhalefet partileri, geçen yılın son günlerinde bütçe tartışmaları yüzünden başlattığı protestoları, başkent Üsküp'te düzenlenen büyük bir yürüyüşle sürdürdü.

Muhalefet partilerinin çağrısı üzerine, Makedonya genelinden yaklaşık 20 bin kişi, Yuri Gagarin Caddesi'nde toplanarak İçişleri Bakanlığı binasına doğru yürüyüş başlattı. Kalabalık, polisin eylemlerini İçişleri Bakanlığı binası önünde yapmalarına izin vermemesi üzerine, protestocular Başbakan Nikola Gruevski'nin evinin önüne hareket etti.

Liberal Demokrat Parti Başkanı Andrey Jirinovski, burada yaptığı açıklamada, protestoculara karşı şiddete başvuran polisin tutumunu kınadıklarını kaydetti.

Üsküp'ün Çayır Belediyesi'nde her tarafın Arnavutluk bayraklarıyla donatıldığını, okullara Arnavut isimlerinin verildiğini öne süren Jirinovski, polisin bu tür eylemleri korumak için harekete geçmediğini, ancak kendilerine karşı şiddete başvurduğunu ileri sürdü.

Ana muhalefet lideri Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği SDSM Genel Başkanı Branko Cırvenkovski, şiddetli soğuklara rağmen eyleme katılımın çok yüksek olduğunu, bunun da halkın tepkisinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Protestocular, daha sonra hükümet karşıtı sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Bu arada, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, devletin stratejik amaçlarının gelişmesini sağlamak ve ülkenin AB yolunda başarılı bir şekilde devam etmesi için inisiyatif kullanmaya karar aldığı belirtildi.

Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, Başbakan Nikola Gruevski ve Ana muhalefet lideri SDSM Genel Başkanı Branko Cırvenkovski'ye gönderilen yazıda, 5 kişilik partiler dışı uzman komisyon kurulmasının düşünüldüğü belirtilen açıklamada, bu komisyonun üyelerinin birinin Cumhurbaşkanı İvanov, biri iktidar, iki kişinin muhalefet, diğerinin ise oy hakkı olmayan bir yurt dışı uzmandan oluşturulmasının ön görüldüğü vurgulandı. Komisyonun tek görevinin, 24 Aralıkta bütçe görüşmeleri sırasında muhalefetin parlamentoyu terk etmesine neden olan olayları araştırmak olacağı kaydedildi.

Muhalefet partileri, kamu harcamalarının fazlalığı nedeniyle itiraz ettikleri 2013 bütçesinin 24 Aralıkta kabul edilmesi üzerine, meclis çalışmalarını boykot etmeye başlamış ve taraftarlarına "sivil itaatsizlik" çağrısı yapmıştı. Bu çağrı kapsamında geçtiğimiz yılın son günlerin muhalefet taraftarları, başkent Üsküp'teki caddeleri akşam saatlerinde trafiğe kapatma eylemleri başlatmış ve eylemlerini çeşitli protestolarla sürdürmüştü.

Muhabir: Mürteza Sulooca - Kemal Zorlak

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA