Dışişleri: Yasadışı Silah Kaçakçılığı Konusunda Yemen'le İşbirliği İçindeyiz

Türkiye'den Yemen'e giden bir gemide Kasım ayında 10 bin adet küçük boy tabanca ve 115 adet plastik mermi atabilen tüfek ele geçirilmesinin yankıları sürüyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sana Büyükelçimiz derhal Aden kentine intikal ederek Yemenli yetkililerle görüşmüş ve habere konu konteyner ile ele geçen malzemeleri incelemiştir. Bahsekonu silah sevkıyatı hiçbir şekilde tarafımızdan verilmiş bir izne dayanmamaktadır. Ülkemizden silah ihracatı, bu konudaki uluslararası mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmekte, buna ilişkin veriler, uygun uluslararası platformlarda şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır." denildi.

Türkiye'den Yemen’e yönelik, bundan önce rastlanan diğer yasadışı silah kaçakçılığı vakalarında olduğu gibi, bu defa da konunun derhal yetkili makamlara aktarıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"Bu olaya ilişkin olarak Yemen makamlarınca gösterilen işbirliğini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tür yasadışı faaliyetlerin sorumlularının açığa çıkarılması ve izleyen dönemde tekrarının önlenmesi için Yemen makamları ile bugüne kadar olduğu gibi, yakın diyalog ve işbirliğimiz devam edecektir. İçinden geçmekte olduğu bu geçiş ve dönüşüm sürecinde Yemen’in istikrar ve güvenliğine, Yemenli kardeşlerimizin esenlik ve refahına yönelik desteğimiz güçlü biçimde sürdürülecektir. "