Fransa Arasında Gerginliğe Neden Olan Cassez Serbest Bırakılıyor

Meksika'da Yüksek Mahkeme, adam kaçırmaktan 60 yıl hapse mahkum edilen Fransız Florence Cassez'nin hemen serbest bırakılmasına hükmetti.

Mahkemenin kararında, 5 yargıcından 3'ünün 7 yıl 1 aydır hapiste olan Cassez'nin serbest bırakılmasını istediği belirtildi.

Kararda, 60 yıl hapis cezasının iptal edildiği ve Cassez'nin salıverilmesine hükmedildiği kaydedildi.

Kararın açıklanmasından sonra Fransız Cassez'nin Meksikalı avukatı Olga Sanchez, ''Bu, Meksika adaleti için parlak bir gün'' ifadesini kullandı.

Fransız kadın, 2005 yılında, erkek arkadaşıyla birlikte aralarında biri genç kız olmak üzere üç kişinin kaçırılmasıyla ilgili suçtan tutuklanmıştı. Cassez, Meksika'daki duruşmalarda, erkek arkadaşının üç kişiyi rehin aldığından haberdar olmadığın belirterek suçsuz olduğunu savunmuştu.

Fransa, 38 yaşındaki Cassez'nin iade edilerek cezasını Fransa'daki bir cezaevinde çekmesini istemişti. Meksika'nın bu talebe olumlu yanıt vermemesi iki ülke arasında diplomatik krize dönüşmüştü. Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, 2011'de Fransa'da düzenlenecek ''Meksika yılı etkinliklerinin'', Florence Cassez isimli Fransız kadının durumuna dikkati çekmek için de kullanılacağını açıklaması, iki ülke arasındaki gerginliğin iyice tırmanmasına yol açmıştı.

Meksika Yüksek Mahkemesi'nin 5 yargıcından Arturo Zaldivar, geçen yıl, ''adil yargılanmadığı ve dava sürecinde dinlenen tanıkların güvenilir olmadığı'' gerekçesiyle Cassez'nin derhal serbest bırakılmasını teklif etmişti. Yargıç Zaldivar, mahkeme heyetine sunduğu raporunda ''şahsın masumiyet karinesi'' gibi temel bir hakkının ihlal edildiğini ifade etmişti.

Cassez'nin serbest kalabilmesi için mahkeme heyetinden iki yargıcın daha Zaldivar'ın teklifini onaylaması gerekiyordu.

Muhabir: Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA