Bm İnsani Eşgüdüm Bürosu Direktörü Ging Açıklaması

Birleşmiş Milletler İnsani Eşgüdüm Bürosu Direktörü John Ging, ''Suriye'deki sorunun siyasi olduğunu'' belirtti.

Ging, Suriye'ye yaptığı 4 günlük ziyaretten sonra Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, Suriye halkının yaşam koşullarının tüyler ürpertici olduğunu söyledi.

BM yetkilisi, ancak bunun 2 yıldır durmak bilmeyen çatışmalardan sonra beklenen bir durum olduğunu da ifade etti.

Çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirten Ging, ''Siyasi bir sorun söz konusu'' diyerek, ihtiyaç duyanlar için her şey yapılsa da sorunun çözümünün insani yardımla mümkün olmayacağına dikkati çekti.

Uluslararası örgütlerin yardım için ellerinden geleni yapması gerektiğini ifade eden Ging, ''Ancak ilk çağrımız, yurt dışındaki siyasi liderlere. Trajedinin büyüklüğü konusunda şüpheniz varsa, gelin ve kendi gözlerinizle görün. Geleceğe dair hiçbir umudu kalmayan oradaki anne, baba ve çocuklara cevap verin. Onlara siyasi başarısızlığın cevabını vermelisiniz'' diye konuştu.

Suriye'deki hükümet ve muhalif liderlerinin ihtiyaç olduğunda insani yardım yapılması taahhüdünde bulunduğunu, misyonun ziyareti sırasında ateşkes olduğunu vurgulayan Ging, ''Bu, misyon için 4 saat yapılabiliyorsa, neden Suriye halkı için genişletilmesin'' ifadesini kullandı.

John Ging ve BM'nin insani yardımlarla ilgili birimlerinin yetkilileri Suriye'de 4 gün boyunca incelemelerde bulunmuştu.

Muhabir: Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA