Kuşadası’nda ‘Koruyucu Aile’ Toplantısı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak 01 Ocak 2012 tarihinde kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Kuşadası İlçe Müdürlüğü, koruyucu aile kavramını tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Kuşadası Halk Kütüphanesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kuşadası’nda ‘Koruyucu Aile’ Toplantısı
Toplantıya; Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Kuşadası Jandarma Komutanı Ferhat Aslan, Kuşadası Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnankur, Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel, Kuşadası İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Türkkan, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve daire amirleri, il genel meclis üyeleri, köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Kuşadası Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Semra Güner’in faaliyetlerini anlattığı kısa açılış konuşmasının ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Aydın İl Müdürlüğü Çocuk Gelişim Uzmanı Dr. Selvinaz Saçan bir sunum gerçekleştirdi. Koruyucu aile tanıtım filminin gösteriminden sonra konuşan Çocuk Gelişim Uzmanı Dr. Selvinaz Saçan, koruyucu aile sayısının Aydın’da Muğla ve Denizli’ye oranla geride olduğunu söyledi.

Saçan, diğer illerde olduğu gibi Aydın’da da ihtiyaç sahiplerinin tespit edilerek gerekli sosyal hizmetlerin sağlanması ve bu çalışmaların verimliliği için sürekli çalıştıklarını söyledi.

Koruyucu aile kavramını anlatan Selvinaz Saçan, hizmetten yararlanan çocuklar ve koruyucu aile olma kriterleri ile ilgili bilgi verdi. Koruyucu aile olmanın evlat edinmekten farklı olduğunu vurgulayan Saçan, koruyucu ailenin yükümlülükleri ve devletin koruyucu ailelere katkısı ile ilgili de bilgiler verdi. Koruyucu aileye sadece bakım ve yetiştirme hakkı verildğini, velayet hakkının çocuğun öz ailede kaldığını anlatan Güner, “Çocuğun tüm masrafları devletçe karşılanıyor. Bir elini bizim tuttuğumuz çocuğun diğer elini tutmaya var mısınız?” diyerek koruyucu aile olmak isteyenlere seslendi. Aydın ilinde toplamda sadece 6 koruyucu aile bulunduğunu, diğer illere göre Aydın’da koruyucu aile oranının çok düşük olduğunu ve bu sayının mutlaka artması gerektiğini kaydeden Dr. Selvinaz Saçan, Aydın genelinde koruyucu aile bekleyen çocuk sayısının toplam 182 olduğunu belirtti ve daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kuşadası’nda yaşayan ve 1996 yılından bu yana bir çok çocuğa koruyucu ailelik yapan Fatma Çilengel, duygularını toplantıya katılanlarla paylaşırken, “Bu benim içimden gelen bir şey, çocukları çok seviyorum ve bu çocukların sevgiye ihtiyaçları var. Benim gibi duyarlı insanları bu hizmete davet ediyorum’’ diyerek herkesin bu konuda sağduyulu davranması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: İHA