Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Gündeş Açıklaması

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gündeş, İran Devleti tarafından zeytin ithalatçılarına, ''İthalat İzin Belgesi'' verilmediğini bu nedenle Türkiye'nin İran'a sofralık zeytin ihracatının durduğunu bildirdi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, ambargo sebebiyle döviz sıkıntısı yaşayan İran'ın ithalatı düşürmek için önce gümrük vergisi oranını yüzde 20'den 90'a çıkardığını, şimdi de ithalatçılarına 'İthalat İzin Belgesi' vermediğini belirtildi.

Türkiye'nin 2010 yılında sofralık zeytin ihracatında İran'da önemli bir paya ulaşmış olduğuna işaret edilen açıklamada, 4 bin ton olan İran'a sofralık zeytin ihracatının 2011-2012 sezonunda 527 tona gerilediğine dikkat çekildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Gündeş, İran'dan Türk zeytinine büyük talep olduğunu belirterek, İran Devleti tarafından zeytin ithalatçılarına ''İthalat İzin Belgesi'' verilmediğini bu nedenle Türkiye'nin İran'a sofralık zeytin ihracatının durduğunu bildirdi.

Kadri Gündeş, İran'da 2011/12 sezonunda 32 bin ton, 2012-13 sezonunda ise sadece 5 bin ton sofralık zeytin üretimi olduğuna işaret ederek, 45 bin ton civarında sofralık zeytin tüketen İran'ın geçmiş yıllarda ithalatta birinci tercihinin Türkiye olduğunu, Türkiye'yi, Suriye, Yunanistan ve İspanya'nın takip ettiğini anımsattı.

İran'ın, Türkiye, Yunanistan ve İspanya'ya zeytin ithalatında yüzde 90, zeytinyağı ithalatında ise yüzde 50, Suriye'ye ise zeytin ve zeytinyağında yüzde 4 gümrük vergisi uyguladığına dikkati çeken Gündeş, ''Yüzde 90 gümrük vergisine rağmen İran'dan Türk zeytinine talep var. Ancak, İran Devleti, döviz sıkıntısı nedeniyle ithalatçılara 'İthalat İzin Belgesi' vermiyor. Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri bu konuda bir çalışma yaptıkları takdirde İran pazarında eski ihracat rakamlarını çok rahatlıkla yakalayıp geçebiliriz'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi hedeflediğinin altını çizen Gündeş, şunları kaydetti:

''Bu rekoltenin iç piyasada tüketilmesi mümkün değil. 2023 yılında 3,8 milyar dolar ihracat hedefimize öncelikle komşu ülkelere ihracatımızı arttırarak ulaşabiliriz. İran, ihracat hedefine ulaşmada çok önemli bir ülke.''

Muhabir: Ali Rıza Karasu / Nevbahar Kabaklı

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA