Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya:

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, kışın sert yüzünü gösterdiği bu günlerde konutların ısınma giderlerinde tasarruf sağlayacak bazı tedbirlerin püf noktaları hakkında bilgi verdi.

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya:
Ülke genelinde en soğuk kış günlerinin yaşanması ve yakıt giderlerinin artmaya başlaması nedeniyle enerjinin bilinçli ve verimli kullanılması için ısı yalıtımının önemine vurgu yapan Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, “Türkiye’de bulunan yaklaşık 19 milyon mevcut konut stokunun 3.5 milyonuna yakınında standartlara uygun ısı yalıtımı yaptırılmıştır. Yapılan araştırmalarla bu 3.5 milyon konutta uygulanan yalıtım sayesinde soğutma için kullanılan elektrik, ısıtma için kullanılan yakıt faturalarında yüzde 50’ye varan tasarruf sağlandığı kanıtlanmıştır. Bu realiteden yola çıkarak kış mevsiminin en sert geçtiği şu günlerde gelen kabarık doğalgaz faturalarından kurtulmak için en geçerli yol binalarda ısı yalıtımının zaman kaybetmeden yaptırılmasıdır” dedi.

ISI YALITIMINDA AVRUPA’NIN ÇOK GERİSİNDEYİZ

Ballıkaya, “Türkiye'de ısı yalıtımının yeterince bilinmediği gibi önemsenmemektedir. Avrupa ülkeleriyle kıyaslama yapıldığında ülkemizde ısı yalıtımına gösterilen ilgi ne yazık ki hiç yok denecek kadar azdır. Türkiye’nin ısı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalmıştır. Fransa, Almanya, İsveç gibi Avrupa ülkelerinde yalıtımlı binalarda metrekare başına enerji tüketiminin 30-60 kwh iken Türkiye’de ise yalıtımsız binalarda metrekare başına enerji tüketimi 300-350 kwh arasındadır. Standartlara uygun olarak yapılacak ısı yalıtımıyla Türkiye'deki binalarında enerji tüketiminde Avrupa normlarını yakalaması mümkündür. Yeter ki istenilsin” diye konuştu.

CARİ AÇIĞIN YÜZDE 50’Sİ ENERJİ İTHALATINDAN KAYNAKLANMAKTADIR

Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, yürürlükte olan 'Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği' ile yeni yapılacak binalarda ısı yalıtımının zorunlu, yönetmelikten önce yapılmış mevcut binalara ise 2017 tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğun getirildiğinin belirterek, şöyle devam etti: “Bu yönetmelikle, enerji tasarrufu amaçlanmakla ve dolayısıyla yalıtım bilincinin oluşması hedeflenmiştir. Standartlara uygun ısı yalıtımı yapıldığında binada ısıtma ve soğutma için harcanan faturalar en az yarıya kadar düşmektedir ve verimlilik başlamaktadır. Faturaların düşmesi, vatandaşlarımızın menfaatine olmakla birlikte ülke ekonomisi açısından da çok önemlidir. Çünkü ülkemiz zengin kaynakları olmasına rağmen yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanamadığından fosil yakıtta dışa bağımlıdır. Dışa bağımlılık ta cari açığa oluşmasına sebep olmaktadır. Doğalgaz da olsun elektrikte olsun yapılacak tasarruf cari açığa direk etki etmektedir. Dış ticaret rakamlarındaki açığa bakıldığı zaman bu açığın yüzde 50’si enerji ithalatından kaynaklanmaktadır. Bu miktar ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 75’i demektir. Enerjide bu kadar yüksek oranda dışa bağımlılık, her açıdan sıkıntılı ve tehlikeli bir durumdur. Toplam tüketilen enerjinin yüzde 35’i binalarda daha çok ısınma ve de soğutma amaçlı kullanılmakta ve yarısı israf edilmektedir. Bu israfın önüne ancak ve öncelikle binalarda ısı yalıtımı yapmakla geçebiliriz”

BU TEDBİRLERİ ÖNEMSEYİN

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya açıklamasının devamında konutlarda tasarruf amaçlı alınabilecek basit ama önemli diğer önlemleri de şöyle sıraladı: “Güneşinin yüzünü gösterdiği saatlerde konutların güneş alan pencerelerinin perdelerini mutlaka açılmalı, güneş olmadığı zamanda kapatılmalıdır. Pencereler ve kapılar, evlerdeki ısı kayıplarının yüzde 25'ine sebep olmaktadır. Çift cam kullanılarak, pencerelerden kaynaklı ısı kayıpları yüzde 50 oranında azaltılabilir. Ayrıca pencere ve kapı kenarlarından hava sızıntıları, pencere bandı veya sünger kullanılmalı, pencere kaynaklı ısı kayıplarının önüne geçebilmek için doğru perde seçilmelidir. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanılmamalıdır. Radyatörlerin ve ısıtıcıların önüne veya üzerine, ısı akışını engelleyici eşya veya çamaşır koyulmamalıdır. İmkan dahilinde çamaşırlar, ısıtıcı veya radyatör yerine balkonda kurutulmalıdır. Radyatörlerin arkasındaki duvarda oluşacak ısı kayıplarını önlemek için alüminyum kaplı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir. Radyatör bağlantı borularındaki su sızıntıları giderilmelidir. Yaşam alanı içindeki sıcaklık değerleri oturma odası için 22, yatak odası için 20 ve koridorlar için 18 derece olarak ayarlanmalıdır. Düşürülecek her 1 derece karşılığında yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlanabileceği unutulmamalıdır.”
Kaynak: İHA