2012’de 20 Bin Araç Satan Nissan, Temkinli Büyüyecek

Nissan Türkiye, 2012’de binek ve hafif ticari araç pazarından yüzde 2,6 pay elde ederken, toplam 20 bin 120 adet satış yaptı.

Bu sene için de 20 bin satış hedefi koyan şirket, kar ve gelirlerinde temkinli büyüme planlıyor.Nissan, geçen sene binekte payını 3,4’e çıkararak en çok satan 9’uncu marka oldu. Qashqai ve Juke modelleri satışların üçte birini karşıladı. Müşteri memnuniyeti rekabet basketinde 1’inci sırayı alan Nissan, marka değerini de Son 3 senede 4,5 katına çıkardı. Otomotiv sektörü adına 2012’yi değerlendiren Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, Türkiye’nin en çok araç sattıkları 4’üncü Pazar olduğuna işaret etti.
Nissan olarak 2013 hedeflerini de açıklayan İlkim Sancaktaroğlu “Bu sene ekonomide büyümenin yüzde 3 ile yüzde 5 bandında olacağını ve otomotivde satışların 750 bin civarında olacağını öngörüyoruz. Nissan olarak biz de mevcut ürün gamı ile 2012 satış seviyesini korumayı ve 20 bin adet seviyesinde satmayı hedefliyoruz.” dedi.

Müşteri memnuniyetinde birinciliklerini korumayı amaçladıklarını aktaran Sancaktaroğlu, şöyle devam etti:“2012 Kasım ayında devreye soktuğumuz Carbook Kurumsal Kullanılmış Araç operasyonumuzla yeni araç müşteri memnuniyetinde performansımızı kullanılmış araçlarda da elde etmeyi ve 2013’te 4 noktayı daha hizmete açmayı hedefliyoruz. Yine kullanıcılara yaşamın her anında ayrıcalıklar sunabilmek için NISlife Programı’nı tasarladık. Böylece inovatif uygulamaları artıracağız.”
Nissan Türkiye Pazarlama Müdürü Mehmet Akın ise geçen sene otomotiv pazarının yüzde 10 daraldığına temas etti. Burada kur oynaklığının ve ÖTV artışının önemli rol oynadığını belirtti.

Pazar dinamiklerine bakıldığında binek lehine bir değişim olduğunu vurgulayan Mehmet Akın, “Nissan Türkiye olarak önümüzdeki dönemde yeni model lansmanları ile birlikte bu durumun devam edeceğini öngörüyoruz. Pazarın bir diğer ilginç dinamiği filo pazarı toplam pazarın yüzde 33'ünü, yani üçte birini oluşturuyor ve sürekli olarak payını artırıyor. Ancak Nissan Türkiye olarak biz, filo pazarında aktif rol almıyoruz. Başarımızı, rekabetin ve pazar koşullarının daha da zorlayıcı olduğu perakende pazarından elde ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Akın, ürün gamı ile Türkiye’de toplam pazarın (binek ve hafif ticari dâhil) yüzde 23’üne hitap eden Nissan’ın Son 3 yılda performansını 2 kat arttırdığını; 2012’de toplam pazar payını yüzde 2,6 seviyesine, binek otomobil pazarındaki payını ise yüzde 3,4’e çıkarttığını bildirdi. Nissan Türkiye’nin 2 yıl üst üste 20 bin adet araç sattığını da duyuran Akın, şöyle devam etti: “Sınırlı bir oyun alanı içinde olmamıza rağmen, dar alanda iyi bir oyun sergilediğimizi söyleyebiliriz. Dolayısı ile biz sürdürülebilir ve güvenli bir büyüme gösterdiğimizin bilincindeyiz. Geçtiğimiz yıl sizlerle paylaştığımız yüzde 3 pazar payı hedefimiz doğrultusundaki, başarımızın farkındayız. Bir diğer hedefimiz ise, yürüyen araç parkını 3 katına çıkarmaktı. 2009 Sonundan bugüne dek geçen sürede, araç parkımızı 2,5 katına çıkartmış bulunuyoruz.”