Hanefi Bostan: “öğretim Elemanları Hak Kayıplarına Uğruyor”

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M.Hanefi Bostan, “Doçent unvanını alıp bu kadroya ataması yapılmayan yardımcı doçent, öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi kadrosunda bulunan öğretim elemanları maddi noktada büyük hak kayıplarına uğramaktadır” dedi.

Doçentlerin haklarının ödenmesi konusunda bir mahkeme kararının daha çıktığını ifade eden Bostan, “Doçent unvanını alıp bu kadroya ataması yapılmayan yardımcı doçent, öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi kadrosunda bulunan öğretim elemanları maddi noktada büyük hak kayıplarına uğramaktadır. Bu konumda bulunan öğretim elemanları, doçent unvanını aldıkları tarihten itibaren kadrolu doçentlere uygulanan ek gösterge üzerinden maaşlarını almaları gerekmektedir. Bununla ilgili yüzlerce mahkeme kararı bulunmasına rağmen Rektörler keyfi tutumlarına devam etmektedirler” şeklinde ifade kullandı.

Mahkeme kararına değinen Bostan, “Nitekim son olarak sendika Avukatımız Şahin Zenginal, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde görev yapan Doç. Dr. Hüseyin Barış Doster için Marmara Üniversitesi Rektörlüğü aleyhinde açtığı davada İstanbul 3. İdare Mahkemesi 19.12.2012 tarihinde oy birliği ile ilgili öğretim üyesinin mali haklarının ödenmesine karar verdi” diye ifade etti.

Hak kayıplarının ödenmesi için talepte bulunduklarını belirten Bostan, “Türk Eğitim Sen olarak, 2 Ocak 2013 tarihinde Marmara, İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Boğaziçi ve Galatasaray Üniversitesi rektörlerine birer yazı yazarak YÖK’ün görüş yazısı doğrultusunda kadroya atanmamış doçentlerin hak kayıplarının ödenmesini istedik. YÖK’ün 09.10.2012 tarih ve 44336 sayılı görüş yazısının aynen şöyledir: “2914 sayılı Kanuna ekli ek gösterge cetveli incelendiğinde; doçentlere (1-3 derece) 4800 ek gösterge verileceği ve doçentlerin ek göstergesinden yararlanmak için kadroya atanma şartının aranmadığı anlaşılmaktadır” şeklindeki ifadeye yer verdi.

Bostan, eğitim görevlilerine konunun sendika tarafından yakından takip edildiğini ifade ederek açıklamasını noktaladı .
Kaynak: İHA