Denizli'de ''büyükşehir Belediyesi Kanunu'' Bilgilendirme Toplantısı

Denizli'de, ''Büyükşehir Belediyesi Kanunu'' bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Anemon Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bazı şehirlerin çok uzun süreden beri ''büyükşehir'' talepleri olduğunu belirtti.

Yasa çalışmalarına geçen yılın ocak ayında başlandığını kaydeden Güngör, şöyle konuştu:

''Türkiye'de yerel yönetimlerin ölçek sorunu vardı. Bu getirilen büyükşehir modeli, 2 kademeli bir modeldir. İl düzeyindeki bazı büyük işlerin büyükşehir tarafından, daha küçük ölçekli yerel hizmetlerin ise ilçe belediyeleri tarafından yapılması öngörülüyor. Biz 500 nüfuslu belediyeye de 500 bin nüfuslu belediyeye de ufak tefek istisnalar hariç aynı görevleri yüklemişiz. Dolayısıyla bunların kapasitesi aynı hizmetleri görmek için yeterli olmuyor. Bu yasayla bu durum ortadan kayboluyor ve bir bütünlük sağlanıyor.''

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Personel ve Eğitim Hizmetleri Daire Başkanı İlhami Aktaş ise ''6360 sayılı Büyükşehir Kanunu''nun, cumhuriyet tarihi boyunca idari sistemde yapılan en kapsamlı değişiklik olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Kanunla ilgili köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinin, hizmet götürülmesinde dışlanabilecekleri ve belediyeler tarafından ikinci planda bırakılacakları konusunda eleştiri ve tereddütler vardır. Kanuna konulan hükümle bu tereddütler bertaraf edilmeye çalışıldı. Şöyle ki Kocaeli ve İstanbul'daki belediyeler hariç olmak üzere diğer hem yeni kurulacak olan büyükşehirler hem de mevcut sınırları genişleyecek olan büyükşehir belediyeleri, 10 yıl boyunca bütçelerinin yüzde 10'unu bu köyden mahalleye dönüşecek olan yörelerin alt yapısında kullanmak üzere ayıracak.''

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da Türkiye'de büyükşehirle ilgili konunun gündeme gelmesinin Denizli'nin haklılığından ve ısrarından kaynaklandığını ifade ederek, ''1993 yılında büyükşehir olan illere bakıldığında Denizli, nüfus ve ekonomik gelişmişlikte birçok ile göre kat kat ilerideydi. Biz, geniş yetkilerle şehrin sorunlarının çözülmesi ve imkanları nedeniyle büyükşehiri istedik'' dedi.

Toplantıya, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ve konuyla ilgili kurumların yönetici ve temsilcileri katıldı.

Muhabir: Sebahatdin Zeyrek / Mustafa Dermencioğlu / Emre Umurbilir

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA