Alman Şirketlerine Gizli Kamera Yasağı Geliyor

Almanya’da federal hükümetin işyerlerinde gizli kamera kullanılmasını engelleyecek bir yasa tasarısı üzerinde hazırlık yaptığı ortaya çıktı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin verdiği habere göre hükümet, çalışanların daha fazla korunmasını sağlayacak bir mevzuat değişikliği üzerinde uzlaşmaya vardı. Koalisyon hükümetinin hazırladığı yeni yasa tasarı ile şirketlerin gizli kamerayla çalışanlarını izlemesi yasaklanacak.Yeni düzenlemenin bu ayın sonunda Federal Meclis’ten geçirilmesi hedefleniyor. Hırıstiyan Birlik partilerinin veri koruma yasasında yapılmasını istediği reformları hazırlayan CSU’lu federal milletvekili Michael Frieser, FAZ’a yaptığı açıklamada, “Bu ülkede artık çalışanların gizlice izlenmesine izin verilmeyecek.” diye konuştu.

ŞİRKETLER YASALARDAKİ BELİRSİZLİĞİ KULLANIYORDUSon olarak iskontolu perakende zinciri Aldi Süd’ün işi çalışanların soyunma odalarına gizli kamera yerleştirecek kadar ileri gittiği ortaya çıkmıştı. Daha önce de Aldi Süd’ün rakibi Lidl’de benzeri bir skandal yaşanmıştı.Gerek bu zincirlerde gerekse Alman demiryolu işletmesi Deutsche Bahn’da yaşanan gizli kamera skandallarına dikkat çeken Frieser, yasaların bugüne kadar bunu engelleyecek bir zemin sağlamaması nedeniyle belirsizlik yaşandığını ifade etti.

Koalisyon hükümetinin hazırladığı tasarıya göre çalışanların mahremiyetine çifte koruma sağlanacak. Buna göre işverenlerin çalışanları hakkında veri toplaması, işleme koyması ve kullanabilmesi “zorunluluk” şartına bağlanacak ve gözetleme yapılabilmesi için çalışanların çıkarlarının daha ağır basmıyor olması gerekecek.PERSONEL MÜDÜRÜ, “ÇALIŞANIN ARKADAŞI GİBİ” FACEBOOK’A GİREMEZCSU milletvekili Michael Frieser şirketlerin personel müdürlerinin Facebook ve Xing gibi sosyal platformlarda çalışanların “arkadaşıymış gibi” kendilerini ekletmesine de izin verilemeyeceğini belirtti.

Buna karşılık şirketlerin GPS konumlaması ile işyerine giriş ve çıkışlarda biyometrik kontrol yapmasına ise sınırlı da olsa izin verilecek .