Uluslararası Takografçılar Derneği Başkanı Çobanlı'dan Açıklama

Uluslararası Takografçılar Derneği Başkanı Mustafa Çobanlı, ağır vasıtaların kaza yapma oranının otomobillere göre 4 kat fazla olduğunu bildirerek, bu araçların neden olduğu trafik kazalarındaki ölümlerin ise toplam kazalarda yaşanan ölümlerin yüzde 30'undan fazla olduğuna dikkati çekti.

Çobanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak yaptırdıkları araştırmalarda, Türkiye'de ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına ağırlıklı olarak kamyon, otobüs ve çekiciler gibi ağır vasıta araçların neden olduğunu belirterek, ''Ağır vasıtaların kaza yapma oranı otomobillere göre 4 kat fazla. Yani her 100 otomobilden 1'i kaza yaparken, her 100 ağır vasıtadan 4'ü kaza yapıyor'' diye konuştu.

Trafik kazalarında karşılaşılan kusurların yüzde 90'nının sürücülere ait olduğunu vurgulayan Çobanlı, ağır vasıtalar açısından en önemli sürücü kusurunun ''uykusuz, yorgun araç kullanmak'' ve ''hız ihlalleri'' olduğunu söyledi.

Trafikteki araçların yüzde 6'sını oluşturan ağır vasıtaların neden olduğu trafik kazalarında ölüm oranının, toplam kazalarda yaşanan ölümlerin yüzde 30'undan fazla olduğuna dikkati çeken Çobanlı, ağır vasıtaların takograf ve yol kontrolleri denetimlerinin arttırılmasını istedi.

''Ağır vasıtalarda yasal çalışma süresi ve hız konusunda gerekli denetimlerin sağlıklı yapılabilmesi için öncelikle takografların doğru ve hatasız çalıştığından emin olmak gerekir'' diyen Çobanlı, takograf cihazlarına yanıltıcı müdahale ve hilelerin önüne geçilmesi için denetimlerin yetkilendirilmiş servislerce yapılması gerektiğini bildirdi.

-''1 milyon aracın takografı uygunsuz''-

Ağır vasıta sürücülerinin, 2 yılda bir olmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yetkilendirilen takograf servislerine gitmesi gerektiğini belirten Çobanlı, takografın kalibre ettirilmesi ve yapılan kalibrasyonun korunması için cihazın damgalatılması gerektiğini söyledi.

Takograf kontrollerinin ağır vasıta sürücüleri tarafından çoğu kez yaptırılmadığını iddia eden Çobanlı, şunları kaydetti:

''Bu konuda başka bir kontrol de yapılmadığından, trafikte dolaşan yaklaşık 1 milyon aracın takografı uygunsuz, kalibrasyonsuz ya da hileli. Bu problemin acilen çözülmesi ve araç muayene istasyonlarında yapılan takograf kontrollerinin derhal ağır kusur kapsamına alınması talebimizi tekrarlıyoruz. Konunun takipçisi olmaya kararlılıkla devam edeceğiz ve gerekirse hukuki yollara başvuracağız.''

Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Kaynak: AA