Samsun Sağlık Ekipmanları Sektörü Büyüyor

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Sedat Demirci, 37 tane üretim odaklı firmadan oluşan Samsun sağlık ekipmanları sektörünün 2011 yılı toplam cirosunun 53 milyon 125 bin TL olduğunu söyledi.

Samsun Sağlık Ekipmanları Sektörü Büyüyor
Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin ortak finanse ettiği KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında, “Samsun Sağlık Ekipmanları Kümesi Sektör Strateji Toplantısı” Samsun TSO koordinasyonunda gerçekleştirildi.

“Samsun Sağlık Ekipmanları Kümesi Sektör Strateji Toplantısı”na sektörde bu zamana kadar yapılanlar, yapılacak olan çalışmalar ve neler yapılması gerektiği tartışıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, 2005 yılında 1.27 milyar dolar olan Türkiye tıbbi alet pazar büyüklüğünün yıllık ortalama yüzde 8.5, toplamda ise yüzde 50.36 oranında büyüyerek 2010 yılında 1.91 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Sedat Demirci, sektördeki olumlu gelişmeye rağmen 2010 yılı itibariyle tıbbi alet ticaretinden kaynaklanan dış ticaret açığının 1.5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, “Dolayısıyla Samsun sağlık ekipmanları sektörünün uluslararası pazarlardaki rekabetçiliğin artırılması hem bölge hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.

Samsun sağlık ekipmanları sektörünün 37 tane üretim odaklı firmadan oluştuğunu belirten Sedat Demirci, “Firmalar ciro bazında değerlendirildiğinde üç firma orta ölçekli, dört firma küçük ölçekli ve geriye kalan firmalar ise mikro ölçeklidir. Sektörün 2011 yılı toplam cirosu 53 milyon 125 bin 850 TL’dir. Bu rakamın 37 milyon 531 bin 557 TL’lik kısmı yurt içi pazardan, 15 milyon 594 bin 293’lük kısmı ise ihracattan elde edilmektedir. Sektörde 824 kişi istihdam edilmektedir. İstihdamın yüzde 6.5’i beyaz yakalılardan oluşmaktadır. Samsun sağlık ekipmanları sektörünün vizyonu, ‘Yenilikçi ve uluslararası kalite standartlarında ürünleri ile küresel pazarda markalaşmak için işbirliğini etkili bir araç olarak benimseyen ve kullanan firmalar olarak’ 12 Mayıs 2012 tarihinde Odamız tarafından düzenlenen ‘Sektör Strateji Çalıştayı’nda belirlenmiştir” diye konuştu.

Samsun Kümelenme Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü’nü yürüten Aslı Moral ise proje süreci içinde yürütülen ve daha sonra yapılacak çalışmalar hakkında davetlileri bilgilendirdi. Ardından, Proje Danışmanı Barış Cihan Başer ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi, Proje Kısa Dönem Uzmanı Özgür Özaslan “Proje Faaliyetleri”, “Sektör Vizyonu ve Faaliyet Alanı” ve “Samsun Sağlık Ekipmanları Sektörünün İhracat Kapasitesinin Artırılması Projesi” hakkında bilgi verdiler .
Kaynak: İHA