Makineye Sıkışan Kol İçin 8 Saatlik Seferberlik

Bursa’nın Keles ilçesinde kolunu silaj makinesine kaptıran genç, 8 saatlik kurtarma operasyonun ardından ameliyata alındı.

Makineye Sıkışan Kol İçin 8 Saatlik Seferberlik
Kolunun sıkıştığı makineyle helikoptere ve ambulansa sığmayan genç, büyük bir minibüsle hastaneye kaldırıldı.

Keles ilçesine bağlı Denizel köyünde ikamet eden 17 yaşındaki Gökhan Altınok, çiftçi olan bir akrabasına yardım etmek için Durak köyüne geldi. Tarlaya giden Altınok, yakınlarıyla beraber daha önce biçilip istif edilen mısırları attığı silaj makinesine bir anda kolunu kaptırdı. Kanlar içinde kalan gencin yakınları da panikleyerek ona yardım etmeye çalıştı. Kolu yaklaşık 3 tonluk makinede sıkışan Altınok için yakınları sağlık ekiplerine haber verdi.

Keles ilçesinden gelen sağlık ekibi, sıkışan kolu çıkaramayınca Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve Bursa Sivil Savunma Arama ve Kurtarma ekiplerinden yardım istendi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler, gencin 3 tonluk makinede sıkışan kolunu çıkarmak için seferber oldu. Makinedeki dişlilerin arasına giren kol bir türlü çıkmayınca ekipler makineyi parçalamaya karar verdi. Saat 13.30’da olay yerine giden kurtarma ekipleri, yaklaşık 4 saat boyunca parçaladıkları makinenin ağırlığını 300 kiloya kadar düşürdü. Kol dişliler arasında döndüğü için makinenin geri kalan parçası ise çıkarılamadı.

AMBULANS HELİKOPTERE SIĞMAYINCA MİNİBÜSLE HASTANEYE GETİRİLDİ
Kurtarma ve sağlık ekipleri gencin daha fazla kan kaybetmesini engellemek için geri kalan müdahalenin hastanede yapılmasına karar verdi. Yaralı genç kolundaki makineyle birlikte ambulans helikoptere bindirilmek istendi ancak kolunun sıkıştığı makinenin parçası büyük olunca helikoptere ve olay yerinde hazır bekletilen 2 ambulansa sığmadı. Keles Devlet Hastanesi’nde görevli bir doktor ise genci kurtarmak için elinden gelen çabayı gösterdi. Başka bir yol deneyen sağlık ekipleri Altınok’u stabil hale getirdikten sonra kapalı kasa bir minibüsle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürmeye karar verdi

Saat 17.00’de yola çıkan minibüs, saat 19.30’da hastaneye geldi. Hastanenin acil giriş kapısına kadar yanaşan minibüsten çıkarılan Altınok’a acil servis ünitesinin girişinde müdahale edildi. Hastane girişi adeta atölyeye dönerken, itfaiye ekipleri araç ve gereçleriyle kolu sıkıştığı yerden çıkarmaya çalıştı. Gencin kolunu sıkıştığı yerden çıkarmaya çalışan ekipler spiralle demiri kesmeye başladı.

Demiri keserken çıkan kıvılcımlar ise vatandaşların dikkatini çekti. Çıkan kıvılcımlar sebebiyle acil serviste sıcaklık seviyesi yükseldi. Yetkililer getirdikleri vantilatörlerle ortamı serinletmeye çalıştı.

8 SAAT SONRA AMELİYATA ALINDI
Dişlilerin arasında kalan kolu saat 21.30’da çıkarılan genç ameliyata alındı. Sağlık görevlileri makinenin içinde parmak kalabileceği ihtimaline karşı makineyi tekrar kontrol etti. Hastaneye gelen Altınok’un akrabaları ise müdahalenin uzun sürmesine sitem etti. Altınok’un dayısı Mehmet Bay, hastanın ambulans helikoptere sığmadığını söyledi.

Altınok’u hastaneye getiren şoför Veli Süleyman ise çok dikkatli ve yavaş seyrettiklerini ifade etti.

Gencin kolunu kurtarmaya çalışan hasta yakınlarını ve basın mensuplarını uzaklaştırmak için 112 Acil Sağlık ekibinde görevli olan bir ambulans hastaneye çağrıldı. Görevli olan ambulans basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için hastane önüne yanaştı ve hasta nakilleri için görev dışı bırakıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, kendilerine ihbar geldikten sonra Bursa’dan ambulans helikopteri Keles ilçesine gönderdiklerini söyledi.

Özcan, “Altınok’un kolunun sıkıştığı yerden çıkarılması için 3 tonluk makineyi parçalara ayırdık. Keles ve Orhaneli’nden olay yerine ambulans gönderdik. Gencin kolundaki parça ağır olduğu için ambulans helikoptere sığmadı. Daha sonra hasta stabil bir şekilde ambulansa dönüştürülen minibüsle hastaneye sevk edildi. Sürekli de yanında doktor ve sağlık görevlisi vardı. Bursa'daki tüm hastaneleri seferber ettik. Uludağ Üniversitesi'nin şartları çok daha iyi olduğu için buraya getirdik. Ameliyatla hastanın kolu kurtarıldı” dedi .
Kaynak: İHA