Garanti'den Rekor Seviyede Eurobond İhracı

Garanti Bankası, uluslararası sermaye piyasalarına, 5 ve 10 yıl vadeli, toplam 1.350 milyon ABD Doları tutarında Eurobond ihracı gerçekleştirdi.

Bugüne kadar Türkiye’de bir banka tarafından tek seferde gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ve en düşük kupon oranlı ihraç olma özelliğini taşıyan bu işlemde, tahviller, gelen yoğun yatırımcı ilgisine cevap vermek amacıyla iki ayrı vade diliminde ihraç edildi. Eurobond ihracına, yüzde 37’si Avrupa, yüzde 31’i ABD ve yaklaşık yüzde 20’si Uzakdoğu’dan olmak üzere, 500’ün üzerinde kurumsal yatırımcıdan talep geldi.

Yaklaşık 8 milyar ABD Doları gibi yüksek bir seviyede yatırımcı talebiyle karşılaşan işlemde, 750 milyon ABD Doları tutarındaki 10 yıl vadeli sabit faizli tahviller, yüzde 5.375 faiz oranı üzerinden fiyatlanırken, kupon oranı yüzde 5.25 olarak belirlendi. Nominal tutarı 600 milyon ABD Doları olan 5 yıl vadeli sabit fazili tahviller ise yüzde 4.175 faiz oranı üzerinden fiyatlandı, kupon oranı yüzde 4 olarak belirlendi. İşlem “doğrudan ihraç” modeliyle SPK’ya kayıtlı olarak yapıldı. İşlemin düzenleyici bankaları Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Commerzbank ve Morgan Stanley olurken, BNP Paribas da konsorsiyum üyesi olarak işlemde yer aldı. İşlem, düzenleyici bankalar eşliğinde çıkılan Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ni kapsayan roadshow sonrasında fiyatlandı.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Bu rekor seviyedeki ihraçta, böylesi bir başarıya ulaşılmasında, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Türkiye’nin son 10 yıldır gösterdiği istikrarlı büyümenin önemli bir etkisi var. Ekonomimizdeki pozitif ivme sayesinde, uluslararası piyasalardaki olağanüstü koşullara rağmen, uzun vadeli finans yatırımlarında aktif bir oyuncu olmaya devam ediyoruz. Dünya piyasalarında sabit getirili enstrümanlarla ilgilenen yatırımcıların bankamıza duyduğu güven bizi onurlandırdı. Türkiye hazinesinden sonra Türkiye’de en yüksek miktarda Eurobond ihracında bulunan kurum unvanımızı pekiştirdik. Bu tür işlemlerde en çok tercih edilen Türk bankası olan Garanti, yurtdışı borçlanma olanağı yaratma ve derinleştirmedeki başarısını sürdürüyor” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil ise “Daha önce 1997’de ve 2011’de olmak üzere iki kez Eurobond ihracı gerçekleştirmiştik. 6 Eylül’de yaptığımız son ihraç, beklediğimizden katbekat fazla ilgi topladı. Türk bankacılık sektörüne örnek teşkil edecek nitelikteki bu işlem, finans yatırımları alanındaki uzmanlığımızı, uluslararası bankacılık ilişkilerindeki gücümüzü ortaya koyuyor. Bu başarımızı, öncelikle Türk bankacılık sektörünün gücüne, müşteri odaklı bankacılık modelimize ve sunduğumuz hizmetin kalitesine borçluyuz.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk 10 yıl vadeli özel Eurobond ihracını gerçekleştiren Garanti Bankası, bu işlemle, Türk bankaları içinde en uzun vadeli bonoyu ihraç edebilen banka olma özelliğini sürdürüyor .
Kaynak: İHA