Ekspress Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin Açıklama Yaptı

Ekspress Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının ardından Avro/dolar paritesinin yükseldiğini, sepet bazında TL'nin ise yatay kaldığını belirtti.

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin ardından değerlendirmede bulunan Sezgin, istihdam yaratma kapasitesi beklenenin altında ve işsizlik oranının ise iş gücüne katılım oranındaki düşüş sebebiyle gerilediğini söyledi.

Bu durumun gerçek bir iyileşme sayılmayacağını ifade eden Sezgin, ''Sonuç olarak ekonomik aktivite beklenenden yavaş ve bunu canlandırmak için bir destek gerekebilir'' dedi.

Sezgin, şunları kaydetti:

''Bu anlamda da Fed'in QE3 ile gelebileceği ihtimalini artıyor. Aslında ekonominin yavaş gitmesi hisse senedi piyasaları için çok parlak bir gelişme değil. Diğer yandan ABD'de parasal gevşemeye gidileceği ve gelişmekte olan ülkelere para girişinin canlanacağı gibi varsayımların, hali hazırda ECB'den gelen kararların yarattığı iyimser havayı desteklediği görülüyor şu anda. Parite yükselirken, sepet bazında TL'nin yatay kaldığını izliyoruz.''

ABD'de bugün açıklanan tarım dışı istihdam Ağustos'ta 96 bin artışla beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 8,1'e geriledi.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA