Ebeveynlere Okul Korkusu Uyarısı

Amasya Başarı Dershanesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Mehmet Menekşe, aşırı korumacı ailelerden gelen çocuklarda okul korkusunun daha yoğun yaşandığını söyledi.

Ebeveynlere Okul Korkusu Uyarısı
Çocukların okula alışması sürecinde okul fobilerini yenmelerine yardımcı olurken sıcak ve içten davranılmasını öneren Menekşe, “Çocuğa ‘Korkma, korkulacak bir şey yok’ derseniz, çocuk bunu demek ki korkulacak bir şey var olarak algıladığından bu tür yapma, etme tarzında komutlar içeren cümleler kurmaktan kaçınmalısınız” dedi

Okula başlamanın çocuk ve ailesi için yepyeni ve önemli bir evre olduğunu belirten Rehberlik ve Psikolojik Danışman Mehmet Menekşe, “Çocuk için en büyük korku anne babadan ayrı düşmek ve terk edilmektir. İhtiyaçlarını karşılayan, güven, korunma ve ait olma duygusu sağlayan ana babasının kendisini bırakıp gitme olasılığı çocuğu tedirgin eder ve korku verir. Çocuk, anne babasının yokluğunda kendisine ya da anne babasına bir şey olacağından korktuğu için okula gitmek istemeyebilir. Boşanma, yeni bir kardeşin doğumu, taşınma, maddi sorunlar, hastalık, yakın birinin ölümü gibi stres yaratan olaylardan birinin ya da bir kaçının olması okul korkusunda etkili olmaktadır. Okul korkusunda çoğu zaman asıl korkulan şey okul değil anneden ayrılmaktır. Korkunun önemli nedenlerinden bir diğeri anne babanın aşırı koruyucu tutumudur. Aşırı koruyucu ve kollayıcı tutumda, çocuk sürekli olarak 'aman düşersin, hasta olursun, çocuklara sokulma döverler, sen karşıya geçemezsin dur ben geçireyim' gibi uyarıları duyar. Çocuk adım atsa yanında biri vardır ve yardıma hazırdır. Bu tutum çocukta her an her yerde tehlikelerle karşı karşıya olduğu inancı oluşturur. Bu yıl ilk defa beş buçuk yaşında okula başlayacak olan çocuklarda özgür ve özerklik, güven duygusu tam oluşmadığı, anneye bağımlılığın sürdüğü dikkate alındığında okul korkusu çok daha fazla yaşanacaktır” diye konuştu.

Okula başlarken takvim yaşının yanı sıra çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi de okula başlamaya hazır olup olmadığının göstergesi olarak önem taşıdığını anlatan Menekşe, “Bazı çocuklar daha geç olgunlaşabiliyor. Bu durumda okula başlamak için bir yıl daha beklemesi gerekebiliyor. Fakat tutturma ya da kaygı kaynaklı bir isteksizlik ortaya çıkıyorsa bu davranışın üzerine gidilmesi gerekiyor. Böyle durumlarda yapılan erteleme 2-3 yıl sonra da olsa okula başladığında aynı tepkileri vermesini engellememektedir. Bu durum, daha önce anne-babadan ayrılmayan, ayrılığın edişe verici olduğu duygusu hissettirilen, güvensiz çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu çocukların kaygı düzeyi oldukça yüksektir ve ebeveynlerinde de kaygı hali olabilmektedir. Daha önce hiç sorumluluk verilmeyen, aşırı korumacı davranılan ve otonomisini geliştirmesine müsaade edilmeyen çocuklarda daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA