Halk Yatırım Stratejisti Ökte'nin Açıklaması

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Draghi'nin, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programına ilişkin açıklamalarında, özellikle 1-3 yıllık tahvillerin alınacağının belirtilmesi ve alım için yukarı bir sınırın belirlenmemesinin programın en önemli konuları olduğunu kaydetti.

Draghi'nin, ECB'nin tahvil alım programının detaylarını açıklaması üzerine AA muhabirine değerlendirmede bulunan Ökte, söz konusu açıklamaların dün piyasaya sızan beklentiler dahilinde olduğunu söyledi.

''Özellikle 1-3 yıllık tahvillerin alınacağının açıklanması ve alım için yukarı bir sınırın belirlenmemesi programın en önemli konuları'' diyen Ökte, tahvil alım programının bir para basma operasyonu olarak görülmeyeceğine dikkat çekti.

Ökte, OMT olarak açıklanan programda hükümetlerin yardım alabilmesi için başvuruda bulunmasının istendiğini, bu programın başvuru yapmamış ülkelere açık bir program olmadığını anımsattı.

Dün Avro/dolar tarafında piyasaların bu açıklamalarının fiyatladığını dile getiren Ökte, Avro/dolar'da söylentiyi al-gerçekleşmeyi sat olayının görüldüğünü, Avro'da 1,2650'ye kadar yukarı hareketten sonra 1,2600'ya kadar geri çekilme olduğunu ve bunun da normal bir hareket olduğunu ifade etti.

Draghi'nin açıklamalarında beklentiler haricinde yeni bir bilgi olmadığını gösteren bir piyasa fiyatlamasının gerçekleştiğini aktaran Ökte, asıl hareketin şu an hisse senedi piyasalarında gerçekleştiğini vurguladı.

Açıklanan tahvil alım programının faiz oranlarını düşürmede başarılı bir operasyon olarak görülmesinin, global lider S&P 500'ün yüzde 1,7, DAX-CAC-Milano borsalarının yüzde 2,5-3,5'lik yukarı hareketlerinin ana nedeni olduğunu belirtti.

''Özellikle finansal hisselerde açığa satılmış pozisyonların kapandığını ve yukarı hareketin hacimle gerçekleştiğini görüyoruz'' diyen Ökte, Avro/dolar ve emtialara göre negatif ayrışmış hisse senetleri piyasalarında bu pozitif fiyatlamanın Avro/doların 1,2580 seviyesi üzerinde kaldıkça devam etmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA