Gül Çiçeği Alım Fiyatı Belli Oldu

Gülbirlik, gülçiçeği alım fiyatını açıkladı.

Gül Çiçeği Alım Fiyatı Belli Oldu
Gülbirlik üreticiye geçen yıla göre yüzde 40 oranında artışla kilogram başına 3 lira 165 kuruş ödeme yapılmasını kararlaştırdı. Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri (Gülbirlik) 2012 yılı gülçiçeği toplama kampanyası sonrası elde edilen gül yağı satışının yurtdışı bağlantılarının büyük bölümü gerçekleştirdi. Bu yıl özel sektördeki bazı firmaların kampanya sürecinde fiyat açıklamalarını dikkate almayan Gülbirlik yönetimi, elde edilen satış sonrası üreticiye kilogram başına 3TL 165 kuruş ödenmesini kararlaştırdı.

Birlik binasında basın toplantısı düzenleyen Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, 17 Mayıs tarihinde başlayıp 45 gün süren kampanya süresince 45 alım merkezinde gül alımları yapıldığını belirtti.

Gülçiçeği kampanyası süresince gülçiçeğinin artış trendine göre sırasıyla İslamköy, Kılıç ve Güneykent fabrikaları faaliyete geçirildiğini söyleyen Çelik, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan kampanyanın sone erdiğini aktardı.

Bu yıl bölgede geçen yıl olduğu gibi toplam 6 bin 500 ton civarında bir rekolte gerçekleştiğini kaydeden Çelik, “Buna bağlı olarak yaptığımız alımlar neticesinde üretilen ürünlerimizin pazarlama çalışmalarına Temmuz ayı ikinci yarısında başlanmış olup, gülyağı ve gülkonkreti satışlarımız ve kontratlarımız büyük ölçüde tamamlanmıştır. Birlik Yönetim Kurulu yapmış olduğu titiz bir çalışma sonucunda üretici ortaklarımıza 2012 yılı gülçiçeği için kilogram başına 3 lira 165 kuruştan ödeme yapılmasına karar verilmiştir” diye konuştu.

Gülbirlik’in bu yıl aldığı bin 300 ton gül çiçeğinden 230 kilo gülyağı, bin kilo gül konkreti elde edildiğini kaydeden Çelik, gülyağının kilosunun 7 bin Euro üzerinde, gül konkretinin ise 800 avrodan satıldığını iletti. Çelik, tüm gül sektörü dahil edildiğinde 6 bin 500 ton gül çiçeğinin işlenmesi, ayrıca gül ürünleri ve kozmetik ürünleri de eklendiğinde Isparta’nın bu sektörden yıllık 20 milyon Euro katma değer sağladığını sözlerine ekledi.

ÜRETİCİ YÜKSEK FİYATTAN MEMNUN

Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir de geçen sene 2TL 25 kuruş olan kampanya fiyatının bu yıl yüzde 40 oranında arttığını söyledi.

Üreticinin beklentisinde fiyat verildiğini aktaran Demir, “Gül fiyatını vermek çok ası tam fiyatı yurtdışı satışımıza göre verebiliyoruz. Birleri bize aferin desin diye fiyat vermemiz söz konusu değil. Biz sattıktan sonra ancak fiyat verebiliriz. Bu fiyat iyi fiyattır. Şansımız iyi fiyata gülyağını satmış olmamız” diye konuştu.

Kaynak: İHA