Van'ı Artık Eğitimli ve Belgeli İşçiler İnşa Edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ’nın ortaklaşa gerçekleştireceği proje ile Van’daki inşaat işçilerine mesleki eğitim verilecek.

Geçen yıl depremlerle sarsılan Van’ı 'artık ehil eller inşa etsin' sloganı ile yola çıkılan proje ile İş Kurumu’na başvuran inşaatçılara hem eğitim Sonrası belge hem de iş garantisi verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İNTES’in yanı sıra inşaat sektöründe bazı önemli isimlerin de içinde bulunduğu proje ile Van’da inşaat sektörü çalışanları bilinçlendirilecek. Özellikle Son yıllarda depremlerle sarsılan ve yapıları büyük hasar gören Van’ı ‘ehil eller’ inşa etsin diye yola çıkan proje sahipleri, hedefin Van’da eğitimsiz ve belgesiz inşaatçının kalmaması olduğunu belirtti.

İNTES Mesleki Yeterlilik Merkezi (İNTES MYM)'ni kuran ve bugüne kadar 8 AB projesini başarı ile tamamlayan İNTES, şimdi de Van’daki işçilere eğitim verecek. Bu amaçla İNTES, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bu projeye imza atan İNTES yetkilileri Van’daki işsiz veya halen çalışan inşaat işçilerinin başvurularını beklediklerini duyurdu.
Bu kapsamda, Van’da Türkiye Eğitim Şantiyesi tarafından verilecek eğitimlere İNTES-MYM tarafından akredite olan ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı ve iskele kurulum elemanı mesleklerindeki işçilerin katılabileceği, eğitime katılmak isteyenlerin İş Kurumu Van İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerektiği bildirildi.

200 inşaat işçisine eğitim ve yapılacak sınavda başarılı olanlara mesleki yeterlilik belgesi verilmesi hedefleniyor. “EĞİTİM, EKİM AYINDA BAŞLAYACAK”Ekim ayında başlaması planlanan eğitime katılmak için tek şart mesleğin içinden gelmek olacak. Eğitimlere katılan işsiz inşaat işçilerine, İşkur günlük 20 lira ücret verecek. İşsiz inşaat işçilerinden eğitimlere katılıp sınava giren ve başarılı olanların yüzde 20‘sine istihdam garantisi verilecek. İşi olmasına rağmen yaptığı iş ile ilgili kendisini geliştirmek amacıyla eğitimlere katılacak inşaat işçilerine ise İNTES eğitimlerde kullanılacak eğitim kitleri ve kişisel koruyucu donanımlarını (baret, bot vs) ücretsiz olarak sağlayacak.Proje ile ilgili bilgi veren İNTES Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, “Deprem hasarını en aza indirmek için kaliteli malzeme ve kaliteli işçilikten başka çaresi yok. Belgeli çalışma bilincinin hızlanması amacıyla bu projede yer aldık. Deprem öldürmez bina öldürür. Artık slogan haline dönüştü. Kaliteli yapılar, kaliteli malzeme, kaliteli işçilik… Hasarı en aza indirmenin garantileri bunlar ve başka çaresi de yok.” dedi.