New York, Yakında Dünyanın En Yüksek Dönmedolabına Sahip Olacak

New York Belediyesi, New York'un Staten Island bölgesine dünyanın en yüksek dönmedolabının inşa edileceğini açıkladı.

Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 190 metre yüksekliğinde, her biri 40 kişiyi taşıyabilen 36 özel kabinli dönmedolabın inşasının 2014'te tamamlanacağını ve 2015'te açılacağını belirtti.

Bloomberg, dönmedolabın dünyadaki diğer örneklerine benzemeyeceğini, nefes kesici bir manzaranın izlenmesini sağlayacağını ve New York'un başlıca eğlence merkezlerinden biri olacağını vurguladı.

Büyük otel işletmesi ve alışveriş merkezi tesisinin bir parçası olacak dönmedolabın maliyetinin 230 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

New York'un, dönmedolap sayesinde yüksek sezonda günde 30 bin, yılda 4,5 milyon ziyaretçiyi çekmesi öngörülüyor.

Londra'da 1999'da Starneth şirketi tarafından inşa edilen ilk yüksek dönmedolap olan ''London Eye''ın yüksekliği 135 metre. ''London Eye''a yılda 3,5 milyon kişi biniyor.

''London Eye''ın rekorunu önce 2006'da inşa edilen, 160 metre yüksekliğindeki Çin'in ''Nançang Yıldızı'', daha sonra da 165 metre yüksekliğindeki Singapur'un ''Singapore Flyer''ı kırdı.

New York'daki dönmedolabı da Starneth şirketi inşa edecek.

Söz konusu dönmedolap ayrıca Las Vegas'ta inşası süren 168 metre yüksekliğindeki ''High Roller'' dönmedolabının rekorunu da kırmış olacak.

Muhabir: Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA