Hayrettin Karaca'ya Alternatif Nobel Ödülü

Dünya kamuoyunda ve basında Alternatif Nobel olarak adlandırılan Right Livelihood – Doğru Yaşam Onur Ödülü Türkiye'de 'Erozyon dede' diye anılan Hayrettin Karaca'ya verildi.

Hayrettin Karaca'ya Alternatif Nobel Ödülü
2012 yılı Alternatif Nobel Onur Ödülü'nün Hayrettin Karaca'ya veriliş gerekçesi şöyle açıklandı: "Başarılı girişimciliğini etkin çevrecilikle kaynaştırarak, doğal yaşamın korunmasını ve doğru yönetimini yaşamı boyunca bitmez tükenmez bir enerji ile desteklediğinden ve savunduğundan dolayı 2012 Onur Ödülüne layık görüldü.

"Hayrettin Karaca gazetecilere aldığı ödül hakkında değerlendirme yaptı: “Bu ödülü almaktan çok mutlu oldum. Her ödül kişiye bir sorumluluk verir. Bunu bana yaşanılabilir dünya için emek verdiğim için verdiler. Anadolu'da 'olanın olmayana borcu var' deriz. 'Komşusu aç yatarken yiyenin yediği helal değildir' deriz. 'Tanrı misafiri' deriz. İşte bu Anadolu kültürünün dünyanın kurtuluş hareketi olduğuna inanıyorum ben. Benim aldığım ödülün temelinde bu vardır. Ben bunu yaşayıp geldim. Bu şekilde yaşadım o nedenle bunu bana layık gördüler. 'Param var ama hakkım yok' diyorum ve ona göre de yaşıyorum. Gömleğimin yakasının altı delik deşiktir. Çevirmişimdir. Tüketerek değil paylaşarak mutlu olacağız."

DAHA ÖNCEDE BİR ÇOK ÖDÜL ALDI
90. yaşında Alternatif Nobel Ödülü'nü kazanan Hayrettin Karaca, daha önce de birçok ödüle layık görülmüştü. Beş Türk üniversitesinden fahri doktorluk ünvanı bulunan Karaca BM Çevre Programı'nın "Global 500 Roll of Honor" adlı ödülünü, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin "Çevre Ödülü"nü, Lions Club'ün "Melvin Jones Ödülü"nü, Çevre Bakanlığı'nın "En Büyük Hizmet Ödülü"nü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü'nü kazanmıştı. Pek çok bilimsel topluluğun üyesi olan Hayrettin Karaca, Uluslararası Dendroloji Topluluğu'nun da başkan yardımcılığını da yaptı. Hayrettin Karaca için 90. yaş armağanı olarak değerlendirilebilecek olan Alternatif Nobel Ödülü Tema Vakfı'nın da 20. kuruluş yılına rastladı .