Vali Mutlu: “Her Gün Eğitimle Yatıp, Eğitimle Kalkıyoruz”

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, okullardaki güçlendirme çalışmalarının öğrencileri mağdur ettiği eleştirileri ile ilgili olarak, 3 ayda güçlendirme çalışmasının yapılamayacağını, güçlendirme çalışmaları yapılan okullarda eğitim gören öğrencilerin başka okullarda eğitimine devam ettiğini söyledi.

Vali Mutlu: “Her Gün Eğitimle Yatıp, Eğitimle Kalkıyoruz”
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih’te eğitim veren okulları denetledi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte Eram Zihinsel Engelliler Okulu’nu ziyaret eden Vali Mutlu, çocuklarla yakından ilgilenerek sohbet etti. Çocukların yaptıkları el işlerini inceleyen Mutlu, çocukların başarıları karşısında mutlu olduğunu dile getirdi. Vali Mutlu, okulun eğitim standartlarının iyi olduğunu belirterek, “İstanbul’umuzda eğitim-öğretim yılı başladı.

2 milyon 600 bin öğrenimiz okullarda öğretmenleriyle buluştular. İnşallah İstanbul’umuzda ve Türkiye’de başarılı ve huzurlu bir eğitim yılı geçireceğiz. Bu vesileyle eğitim yılımızın başında engelli yavrularımızın eğitimini sürdürdüğü bir okulu Fatih ilçemize yaptığımız ziyaretler kapsamında ziyaret etmeyi, eğitim standartlarını görmeyi, bu eğitim ve öğretim yılı içerisinde beklentilerini konuşmayı arzu ettik. Yavrularımızın hem ilkokul hem de ortaokulu bitirdikten sonra almış oldukları eğitimin bu merkezlerimizde fevkalade mutluluk verici olduğunu gördüm. Çocuklarımızı neşeli gördüm. Her birinin farklı meslek dallarında kendi merak ve becerilerine göre ihtisaslaştırılmaya çalışıldığını, hatta bir kısmının da staja başladığını ve yavaş yavaş ayaklarının üzerinde durmaya başladıklarını gördüm” dedi.

Engelli çocukların iyi bir eğitim alması için bu tür merkezlere ihtiyaç olduğunu dile getiren Vali Mutlu, “Bunların sayılarını biraz daha arttırmamız lazım. Burada bekleyen 28 tane öğrencimizin olduğunu da öğrenmiş oldum. Tabi dikkat çeken vermiş olduğu eğitim standartları itibariyle de velilerimin öğrencileri kaydettirmek istediği okullardan birisi. Bunların sayılarını bu yılki yatırım programları içerisinde İstanbul’umuzda biraz daha arttıracağız. Engelli yavrularımızın eğitim standartları konusunda da hem fiziki kapasite hem donanım, hem eğitim kalitesiyle daha iyi bir noktaya gelmeye de gayret edeceğiz” diye konuştu.

“HER GÜN EĞİTİMLE KALKIP, EĞİTİMLE YATIYORUZ” Güçlendirme çalışması yapılan Karagümrük İlköğretim Okulu’nu ziyaret eden Vali Mutlu, okullarda yapılan güçlendirme çalışmalarının öğrencileri mağdur ettiği yöndeki eleştirileri de değerlendirdi. Vali Mutlu, “Bizim okullarımızın yapım yahut onarım güçlendirme faaliyetleri bütün bir yıl boyunca devam ediyor. Özellikle onarımları yaz aylarında yapıyoruz. Haziranda okullar kapanıyor. Eylül başlarında okullar açılırken İstanbul’daki bütün onarım faaliyetlerini bitiriyoruz. Şu an onarımla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok. Yaz dönemi boyunca okullarımızın küçük büyük onarımlarını bitirdik. Ama güçlendirme ile ilgili işler bazen 1 yıla kadar devam eden, bazen 6 ay devam eden güçlendirmeler var. Dolayısıyla bunları yaz döneminde bitirmeniz mümkün değil. Bu okullardaki çocuklarımızı da bir devre, yakındaki bir okula taşımak suretiyle okulumuzu güçlendirme çalışmaları devam ediyor. 3 ayda güçlendirme çalışması yapmazsınız. Okulun büyüklüğüne göre 1 yıl kadar süren güçlendirme çalışmaları var. Yavrularımın eğitiminin aksamasına fırsat vermiyoruz. Bunların sayıları önemli değil, bizim için yaptığımız iş önemli. Dolayısıyla rakamlar değil, yapılan hizmet önemli. Şuan 48 okulda güçlendirme çalışmaları yapılıyor” şeklinde konuştu.

Yeni yatırım programlarıyla eğitime daha da destek vereceklerini belirten Mutlu, “Ayrı bir bölgede yeni bir okul planlaması yapıyoruz. Dolayısıyla bu mevcut okulumuzun kapasitesini arttırmak değil. Zaten buraya çocuklarımız başka ilçelerden servisle geliyor. Yeni yapacağımız okullarda buraya ek derslik yaparak buranın kapasitesini büyütmek değil, tam tersine daha farklı bölgelerde bu okulları yaparak önümüzdeki eğitim yılında bu ihtiyaçları çözmeye hedefliyoruz. Arnavutköy, Gaziosmanpaşa gibi kuzey bölgelere yeni eğitim yılı içerisinde planlayacağız. Yatırım programımız çıktığı vakit nere hangi okulların yapılacağını görebileceksiniz” dedi.

Vali Mutlu, daha iyi standartlarda eğitim vermek için çalıştıklarını belirterek, “İstanbul’da 30 kişilik sınıflarda tekli eğitim sistemini hedefliyoruz. İstanbul’da yüzde 99 çok iyi standartlarda eğitim veriliyor. Söylenenin aksine 70-80 kişilik sınıflar söz konusu değil. 50-55 kişilik sınıflar var. Bunları daha da aşağı çekmek gerekir. İstanbul’a 4 in 900 yeni derslik kattık. Bu İstanbul için büyük bir hamledir. Her gün eğitimle yatıp, eğitimle kalkıyoruz. Eğitim her sorunun önündedir. Yüzde 1’lik bir sıkıntımız var. Bunu aşmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Vali Mutlu, okulları ziyareti sırasında çevrede bulunan vatandaşlarla da sohbet etti. Zihinsel engelli bir öğrencinin velisinin sıkıntılarını dinleyen Vali Mutlu, veliye çeşitli nasihatlerde bulundu .
Kaynak: İHA