Sanayicilerden 'teröre Karşı Dik Duralım' Mesajı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, “Bu ülkeye kasteden son terörist, şartsız silah indirene kadar mücadeleyi sonuna kadar destek veriyoruz.

Sanayicilerden 'teröre Karşı Dik Duralım' Mesajı
Dik durmaya devam etmeliyiz” dedi.

BTSO Eylül ayı meclis toplantısı, oda binasında İlhan Parseker başkanlığında yapıldı. Son zamanlarda meydana gelen terör olaylarına tepki gösteren BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, terörün karanlık batağına saplanmış odakların bu kanlı tezgahın bozulmasına razı olmadığını söyledi.

Parseker, “Bugüne kadar terörle mücadelede 400 milyar dolar harcandı. Bu parayla sağlanabilecek refah bir yana, her gün hain pusularda şehit olan güvenlik personelimizin olması yaşama şevkimizi düşürüyor. Bu ülkeye kasteden son terörist şartsız silah indirene kadar mücadeleyi sonuna kadar destek veriyoruz. TBMM’ye giren herkesten bu samimiyeti bekliyoruz. Dik durmaya devam etmeliyiz” dedi.

“İŞ DÜNYASI TEZCANLIDIR”

Son dönemlerde küresel ekonomideki negatif gelişmelerin bütçe denkleştirici önlemlerle birleşince yer yer yeni bir kriz korkusuna yol açtığı gözlemlediklerini ifade eden Parseker, “İş dünyası tezcanlıdır. Ülkesiyle birlikte hızlı büyümek, refaha çabuk ulaşmak ister. İçimizden gelen biri olduğu için Zafer Çağlayan, 'fazla fren balata sıyırır’ diyor. Ancak bazı dönemler, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın dediği gibi ‘deve adımlarıyla ağır ve ihtiyatlı gidilmesini zorunlu kılar.’ Türkiye, küresel krizden çıkışta en hızlı alan ülkelerden birisi oldu. Ancak üretimimizde dışa bağımlı kılan yapısal sorunlarımız, ekonomiyi büyüttüğümüz ölçüde cari açık ve güven sorunumuzu da büyütüyor. O sebeple bugünkü ihtiyatlı adımları, gönlümüzden geçen bu olmasa da desteklemek durumundayız. Hepimizin işlerimizi bu ihtiyatı rezerv alarak yürütmemizde yarar var” diye konuştu.

Türkiye Büyük Milet Meclisi’nin önümüzdeki ekim ayında açılacağını hatırlatan Parseker, “Geçen yasama döneminde önemli işler yapıldı. Bu dönemde de iş güvenliği yasasından, Borçlar Kanunu Tadili ve Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’na kadar bir dizi stratejik düzenleme yapılacak. Ne kadar ihtiyatlı olursak olalım, küresel ekonomide zemin çok kaygan. Biz yeni dönemde, TBMM’den girişimci dostu tavrını devam ettirmesini istiyoruz. İş ve aş oluşturmanın çok daha önemli olduğu bu dönemde iş dünyasında katılıklara yol açacak düzenlemelerden özenle kaçınılması şart” dedi.

“ORGAN BAĞIŞINDA AVRUPA’NIN GERİSİNDEYİZ”

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan ise, organ bağışında Türkiye’nin Avrupa’nın gerisinde olduğunu ifade ederek, “Avrupa’da bu oran milyonda 30 iken, ülkemizde milyonda 4.5 civarda. Bursa’da bu rakam biraz yukarıda. Ama bu yetmiyor. Derde deva olmuyor. Her geçen gün bu ihtiyaç artıyor. Diğer organlarda da bu söz konusu. Bu toplumsal duyarlılığı artırmak için toplumun bütün kesimlerine, başta STK’lar olmak üzere tamamına bu kampanyayı sürdüreceğiz. Bu organ bekleyen insanlarımız yakınımız olabilir. Dolayısıyla başka şansımız yok” şeklinde konuştu.

“ORGAN NAKLİ CAİZDİR”

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, kendisinin 1996 yılında Karabük’te müftülük yaparken organını bağışladığını söyleyerek, “Bu işte niçin geride kaldık. Hayat kurtarmak çok güzel. Dinimiz, insan hayatına çok önem veriyor. İnsanı hürmet edilen varlık olarak gösteriyor. Ama organ nakli gibi insan hayatı için çok önemli olan bir konuda dinimiz bize yol gösteriyor. 1980 yılında sorulan bir soru üzerine Din İşleri Yüksek Kurulumuzun bir açıklaması var. Organ naklinin caiz olduğunu yönünde bir görüşleri söz konusu. Organ naklinin kendisinin ve ailesinin rızası gerekiyor” dedi.

“GÖNLÜM OSB’NİN AYRILMAMASINDAN YANA”

BTSO Başkan Vekili Ali Hazır, kanunla Ticaret ve Sanayi Odalarının ve OSB yönetimlerinin birbirinden ayrılmasına yönelik açıklamalarda bulundu. 10 Ekim’de yapılacak olan OSB Olağanüstü Genel Kurulu’nun yapılacağını hatırlatan Hazır, “Benim gönlüm, OSB’nin BTSO meclisinden ayrılmamasından yana. Çıkan kanunda genel kurul yapabilir ve ayrılabilirler. Müteşebbis heyetini değiştirerek, ayrılabilirler. İsterlerse yola devam ederler. Bu tasarruf genel kurul üyelerinindir. Bundan 6-7 sene önce Nilüfer Sanayi Bölgesi ve DOSAB yönetimleri, defalarca bize gelerek ‘biz BTSO ile birleşmek istiyoruz’ demişlerdi. Biz de ‘yönetim kurumlarınızı feshedin ve çatı altında toplanalım’ dedik. Birlikten kuvvet doğar. Takdir genel kurul üyelerindedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA