Özdalga: Balyoz Kararları Karşısında Baykal Vicdanen Rahat Mı?

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Balyoz tutuklamaları ile ilgili açıklama yaptı.

Balyoz davasının ağır hapis cezaları karşısında yıllar boyu askerleri siyasete müdahale etmeye teşvik eden, kışkırtanları, vicdan muhasebesi yapamaya davet eden Özdalga, “Acaba Deniz Baykal vicdanen rahat mı?” dedi.

Özdalga, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’ni siyasete müdahale etmeye davet eden bazı siyasetçilerden bazılarının, aktif siyasette olduğuna dikkat çekerek, “Mesela 28 Şubat müdahalesine ‘Sivil toplum örgütü gibi çalıştılar.’ diye övgüler düzen, Genel Başkan Yardımcısını askerleri kışkırtmak için karargaha gönderen, sadece 5 yıl önce yapılan Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde, ‘Asker müdahale etsin.’diye sürekli davetiye çıkaran Sayın Deniz Baykal, acaba vicdanen rahat mı? Yoksa sorumluluğu yine başkalarına mı atacak?” dedi.

"KEŞKE, ‘SİYASETE KARIŞMAYIN’ DİYENLERİN SESLERİNE KULAK VERSELERDİ"

Özdalga, 30 yılı aşkın bir süredir aktif siyasetin içinde yer alan bir sosyal demokrat olarak; askerilerin siyasete karışmaması gerektiğini yıllarca tekrar edip durduğunu söyledi.

Bunu demokrasinin ve askeriyenin esenliği için yaptığını kaydeden Özdalga, “Daha önce üyesi olduğum merkez sol partideki arkadaşlarımın ve çevremdeki insanların çoğu, bana başka bir gezegenden gelmiş gibi bakıyordu. Askerler ‘Siyasete karışmayın.’ diye haykırıp duranların sesine, keşke biraz daha fazla ses verilebilseydi.” ifadelerini kullandı. Çoğu ileri yaşlarda ve yüksek devlet görevleri yapmış insanların 20 yıla varan ağır cezalara mahkum edilmesinin üzüntü verici olduğunu belirten Özdalga, “Ailelerinin ve yakınlarının üzüntülerini insani duygularla paylaşıyorum.” şeklinde konuştu.

"YARGITAY TİTİZ VE EVRENSEL HUKUK KURALINA UYGUN BİR İNCELEME YAPMALI"

Özdalga, açıklamasında şimdi Yargıtay tarafından titiz ve evrensel hukuk kurallarına uygun bir incelemenin yapılması gerektiği uyarsında bulundu. Özdalga, “Mahkumiyet kararı için sanığın darbe planlaması için ve hazırlığı içinde iradi bir fiille yer aldığının delillerle ortaya koyulması şart. Bu, mahkemelere düşen bir görev ve her sanık için yerine getirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.