Kırgızistan’da “müslümanların Masumiyeti” Filmi Protesto Edildi

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki ABD Büyükelçiliği binasının önünde toplanan onlarca kişi, “Müslümanların Masumiyeti” filminin yapımcılarının cezalandırılması talebiyle bir protesto eylemi yaptı.

“Provokasyon”, “Film yapımcılarına ceza” ve “Müslümanları kızdırmayın” yazılı posterleri taşıyan Kırgız protestocular, Müslümanların Masumiyeti isimli filmin Hazreti Muhammed’e hakaret ettiğini ve bütün dünya Müslümanlarının aşağılandığını söyledi.

Güvenlik önlemleri almak üzere ABD Büyükelçiliği binasının önünde çok sayıda polis bulunurken protesto eyleminin organizatörlerinden Kırgızistan Parlamentosu Milletvekili Tursunbay Bakir Uulu, eylemin barış içerisinde geçeceğini belirterek, “Biz hiçbir yerde radikal hareketler yapacağız demedik ve ABD Büyükelçiliği’ne taş ya da şişe atmak gibi bir düşüncemiz yoktur” dedi.

Kırgızistan’da yasa çerçevesinde filmin gösterilmesini engelleyen kararın alındığını hatırlatan Bakir Uulu, protestoya provokatörlerin gelmemesi için çok kalabalık bir gösteri düzenlemediklerini kaydederek, “Biz binlerce Müslümanların protestoya katılmamalarını onlardan rica ettik” ifadesini kullandı.

Protesto eylemi sonunda Tursunbay Bakir Uulu ve Kırgızistan Müslümanları birlikleri üyeleri, filmin yapımcılarının cezalandırılmasını talep eden bir dilekçeyi ABD’nin Kırgızistan Büyükelçisi Yardımcısı David McComick’e teslim etti. Daha sonra eylem katılımcıları dağıldı .
Kaynak: İHA