Banka ve Otomotiv Hisselerinde Satışlarla Endeks 67 Bin Puanın Altında

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda banka ve otomotiv hisselerinde görülen satışların etkisiyle İMKB 100 endeksi 66 bin puanın altına geriledi. Vakıfbank'ta vakıflara ait hisselerin Hazine'ye devredileceği yönündeki açıklamalar ve hafta sonu resmi gazetede yayımlanan otomobilden alınan ÖTV'deki artış bu sektörlerdeki hisse senetlerinde satış baskılarının artmasına neden oldu.

Aracı kurum raporlarında bankacılık ve otomotiv sektörlerine ait hisse senetlerinin tavsiye listesinden çıkarılması da bu hisse senetlerine gelen tepki alımlarını sınırlarken bazı otomotiv hisselerinde kayıplar yüzde 5'i aştı.

İMKB 100 endeksi bu dakikalarda önceki gün kapanışına göre yüzde 1,35 kayıpla 66.955 puana kadar gerilerken Vakıfbank hisseleri yaklaşık yüzde 3 azalarak 3,94'ü gördü. Otomotiv sektöründe ise en fazla değer kaybeden hisseler yüzde 5,11 ile Tofaş, yüzde 2,73 ile Doğuş Otomotiv ve yüzde 2,66 ile Ford Otomotiv oldu.

Hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre motor silindir hacmi 1600 cc'ye kadar olan otomobillerden alınan ÖTV yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarıldı. Analistler bu ÖTV artışının otomobil satışını olumsuz yönde etkileyeceğini ve bunun da bilançolara olumsuz yönde yansıyacağını kaydediyor.

Bankacılık sektöründe ise geçtiğimiz hafta Halkbank'ta kamuya ait hisselerin satılabileceği haberinin ardından bugün de Vakıfbank'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait hisselerin Hazine'ye devredilmesi konusunun gündeme gelmesiyle satış baskıları devam ediyor.

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA