Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdür Vekili Dr. Burcu Başaran, Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması nedeniyle acil olmadığı halde acilde muayene olanların ücretsiz muayenelerinin söz konusu olmadığını ve diğer hastaların ödemek zorunda olduğu katılım payını ödemeleri gerektiğini belirtti.

Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması
Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması’nın Sağlık Bakanlığının 2012/10 nolu genelgesinde açık bir şekilde izah edildiğini aktaran Dr. Burcu Başaran, “Bu Genelgede Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulamasıyla ilgili olarak şu ifadelere yer verilmiştir: 21.01.2012 tarih ve 28180 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile acil servislerde yeşil alan uygulaması kapsamında değerlendirilecek sağlık hizmetleri için katılım payı alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda 520.021 Kodu ile tanımlanan "Yeşil Alan Muayenesi" uygulamasında, ayaktan başvuran, genel durumu itibariyle stabil olan ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek basit sağlık sorunları bulunan hastalar (Yüksek risk taşımayan ve hafif derecedeki her türlü ağrı, aktif yakınması olmayan düşük riskli hastalık öyküsü, genel durumu ve hayati bulguları stabil olan hastada her türlü basit belirti, basit yaralar-küçük sıyrıklar, dikiş gerektirmeyen basit kesiler, kronik belirtileri olan ve genel durumu iyi olan davranışsal ve psikolojik bozukluklar)" şeklinde tanımlanmıştır” dedi.

Dr. Başaran, “520.021 Kodu ile tanımlanan; Yeşil alan muayenesi” ibaresinden; her ne boyutta olursa olun travma vakları, Acil Servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar, Tıbbi Müdahele uygulanan vakalar, müşahede altına alınan vakalar ve başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen yada başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar, dışında kalan, Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'de yeşil renk kodu adı altında tanımlanmış sağlık hizmetlerinin anlaşılması gerektiğini kaydetti.

Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılmasının esas olduğunu belirten Dr. Başaran, “Ancak yapılan muayenesi sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 Kodu ile tanımlanan ‘Yeşil Alan Muayenesi’ kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Sonuç olarak Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması nedeniyle acil olmadığı halde acilde muayene olanların ücretsiz muayeneleri söz konusu olmayıp diğer hastaların ödemek zorunda olduğu katılım payını ödemeleri gerekmektedir” dedi.

Kaynak: İHA