Rumlardan Tepki

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından işe alınarak Brüksel’e gönderilen ve günlerdir Rum fanatiklerin saldırısına uğrayan Kıbrıslı Türkün, Kıbrıslı Rum Vivian Konari ile evli, iki çocuk babası Kemal Zihni olduğu açıklandı.

İktidardaki Komünist AKEL üyesi olan ve güneyde yaşayan Kemal Zihni’ye, mezun olduğu ‘sahte devletin üniversitesi olan Yakın Doğu Üniversitesi(YDÜ) tarafından verilen diplomanın geçersiz olduğunu’ savunan Rum fanatikler, hükümete yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Eşinin Kıbrıslı Rum olmasına ve yıllardan beri Rum tarafında yaşamasına bakılmaksızın Kemal Zihni’nin görevine son verilmesini isteyen Rum fanatiklere, Cumhurbaşkanlığı adaylarından Dışişleri eski Bakanı Yorgo Lillikas da destek verdi. Lillikas “O kadar işsiz Rum genci varken bir Türkü işe almaları kabul edilemez” dedi.

700 Kıbrıslı Rum'un görev yaptığı AB'de sadece Kıbrıslı bir Türk bulunuyor.

UYGUN DEĞİLMİŞ
Fileleftheros gibi, Kıbrıslı Türk Kemal Zihni’ye yönelik saldırılarını sürdüren Simerini gazetesi “Ataması Mektupla-Sahte Devlet Diplomalı Kıbrıslı Türk AKEL Yandaşı” başlıklı haberinde YDÜ mezunu gencin, Rum Dönem Başkanlığı sitesinin personel alımlarında talep ettiği özelliklere haiz olmadığını savundu.

Gazete, Rum dönem başkanlığı web sitesindeki “who is who” bölümde yer alan bilgilere dayanarak Kemal Zihni’nin Kalkınma İşbirliği ve İnsani ve Bilimsel Yardım İkinci Sekreteri olarak görev yaptığını belirterek “Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tanınmamakla kalmayıp diplomatik misyonu tarafından tanınması aleyhine savaş verilen bir üniversiteden mezundur” ifadesine yer verdi.

Gazete, Zihni’nin işe alınmada uygulanan prosedürün, Rum daimi temsilciliğinin işe alımlarda izlediği prosedüre benzemediğini belirterek, münhal ilan edilmesi, mülakat düzenlenmesi veya her iki prosedürün birden yapılması şartlarına karşın, Zihni’nin atanmasında bunlar yerine, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Nikos Emiliu’nun Daimi Temsilci Kornilios Korniliu’ya mektup gönderdiğini belirtti.

Gazete özetle şunları yazdı: “Emiliu Daimi Temsilciliğe gönderdiği mektupta ‘AB Daimi Temsilciliği’ndeki iki ilave kadrodan biri için Kemal Zihni başvuruda bulundu’ deniliyor ve Daimi Temsilciliğin Zihni’yi işe almaya özen göstermesi talimatı veriliyor.”

HÜKÜMETE 4 SORU
Simerini gazetesi, Rum hükümetine aşağıdaki soruları yönelterek yanıt verilmesini istedi:

1- Zihni, ilan edilmemiş olmasına karşın böyle bir münhal olduğunu nereden biliyordu?

2- Kendisine kim bilgi verdi ve aynı münhale başvurabilecek diğer kişilere neden bilgi verilmedi?

3- Kimsenin varlığından bile haberdar olmadığı bir münhale başvuruyu hangi prosedürle gerçekleştirdi?

4- Başvurusu, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü’nün kulağına nasıl gitti ki, işe alınması için tavsiyede bulundu? Doğrudan Genel Müdür’le mi irtibata geçti yoksa bunu üçüncü kişiler üzerinden mi sağladı?"

AKEL'İN DESTEKÇİSİ
Kemal Zihni’nin, ilan edilmemiş münhallere başvurabilme yeteneği dışında hararetli bir AKEL destekçisi olduğunu yazan gazete şunları kaydetti:“Bunu ispatlamak için Facebook’taki profilinde ‘siyasi tercih bölümünde AKEL yazıyor. Yine diplomatik misyonda görev yapan eşi Vivian Konari de AKEL’in ödenekli memuruydu ve Dimitris Hristofyas’ın seçim kurmaylığında çalışmıştı. 14 Ekim 2007’de Simerini’de yayınlanan röportajına, Hükümet Sözcüsü de dâhil tanınmış AKEL’lilerle birlikte çekilmiş Hristofyas’ın seçim kurmaylığını yansıtan bir fotoğraf eklemişti.”

TANINMIŞ BİR ÜNİVERSİTEDEN MEZUN DEĞİL
Simerini, “Zihni’nin Lisansüstü Diploması Bile Yok” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise özetle şunları yazdı: “Zihni, tanınmış bir üniversiteden mezun değildir. İşgal bölgelerinde faaliyet gösteren ‘Near East’ isimli üniversitenin Turizm ve Otel Yöneticiliği bölümünde okudu. Sözcü Stefanu önceki gün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin söz konusu ‘üniversiteyi’ tanımadığını ancak bahse konu Kıbrıslı Türk’ün tanınmakta olan bir İngiliz üniversitesinden lisansüstü (master) diploması olduğunu söyledi.

Ancak gerçekte, bizim master olarak algıladığımız lisansüstü eğitim diploması da yoktur sadece lisansüstü sertifikası (post graduate certificate) vardır. Kısacası bahse konu Kıbrıslı Türk’ün hiçbir üniversite diploması yoktur ancak bizim diplomatımızdır!”

MECLİS'TE TARTIŞILACAK
Fileleftheros “Sahte Üniversite Mezunu Meclis'te- Dışişleri Bakanlığı’ndan Kıbrıslı Türk’ün İşe Alınması Konusunda İzahat İstenecek” başlıklı haberinde YDÜ mezunu Kemal Zihni’nin Rum Daimi Temsilciliği’nde işe alınması konusunun, yasama yılı başlayıp Rum meclisi açıldığında Denetim Komitesi’nde ele alınacağını bildirdi.

YDÜ’nün “yasadışı ve tanınmamış bir üniversite olduğunu” iddia eden gazete, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis’in, konuyla ilgili Rum basınına yansıyan haberler üzerine Rum Meclis Denetleme Komitesi Başkanı Yorgos Georgiu’dan meselenin komite gündemine alınmasını istediğini yazdı.

Habere göre, Perdikis Georgiu’ya gönderdiği mektupta özetle şu noktalara dikkat çekti: “Sunduğu biyografisine göre sahte devlet üniversitesi mezunu olan söz konusu Kıbrıslı Türk’ün nasıl işe alındığı soru işaretleri doğuruyor. İşgal altındaki Lefkoşa’da faaliyet gösteren sözde ‘Near East University’de okuyan Kıbrıslı Türk buradan Turizm ve Otel Yöneticiliği diploması aldı. Daha sonra, dediğine göre, Surrey isimli İngiliz Üniversitesi’nde bir yıl lisansüstü eğitimi aldı. Bu noktada şu soru doğuyor: İngiliz üniversitesi sahte devlet üniversitesinden aldığı diplomayı ibraz eden söz konusu Kıbrıslı Türk’ü nasıl ve neden kabul etti? Yine münhal ilan edilmeden ve ekspres prosedürlerle işe alınan bu kişinin otelcilik bilgileriyle ilgili yanıtlar da verilmelidir. Bu Kıbrıslı Türk, işe alınmasının hemen ardından Brüksel’e, eşinin çalışmakta olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’deki daimi temsilciliğine gönderildi.”

LILLIKAS'TAN IRKÇI YAKLAŞIM
Simerini, Rum bağımsız başkan adayı Yorgos Lillikas’ın Kıbrıslı Türk’ün özet prosedürlerle işe alınmasının halk ve özellikle binlerce işsiz Rum arasında rahatsızlık yarattığını belirterek Hristofyas hükümetinden beklentisinin, hatasını düzeltmesi veya en azından kabul etmesi ve bu meseleyi saklamaması olduğunu ancak hükümetin bunu yapmadığını söylediğini yazdı.

Habere göre, Lillikas, KKTC’nin üniversiteleri yurtdışındaki akademik kurumlarla işbirliği yapma faaliyetleriyle siyasi açıdan yükseltilmesi ve tanınmasına karşı savaş verdikleri için Rum Dışişleri ve Eğitim bakanlıkları yetkililerini desteklediğini de belirtti.

GEÇMİŞTE DE ÇALIŞMIŞ
Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu ise bahse konu Kıbrıslı Türk’ün, Lillikas’ın Rum Dışişleri Bakanlığı’nda bulunduğu 2007’de “Kıbrıs Avrupa Enstitüsü”nde çalıştırıldığını, Kıbrıs Avrupa Enstitüsü”nün de Rum Dışişleri Bakanlığı bünyesinde olduğunu söyledi.

Stefanu “Sayın Lillikas o zamanlar Kıbrıs’ın haklarını ileri götürüyordu da bugünkü hükümet götürmüyor mu?” diye sordu.

Stefanu’nun bu çıkışı üzerine yeniden yazılı açıklama yapan Lillikas şu bilgileri verdi: “Kemal Zihni, Kıbrıs Avrupa Enstitüsü çerçevesinde faaliyet gösteren Europe Direct’te işe alındı. Europe Direct, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin değil Avrupa Komisyonu’nun organıdır. O zamanlar münhal o Kıbrıslı Türk için açılmış ve işe alınmıştı, işe alımında Dışişleri Bakanlığı’nın hiçbir fonksiyonu olmadı. Dolayısıyla o zamanlar Kıbrıs Cumhuriyeti memuru değildi.”

Haravgi, Stefanu’nun Zihni ile ilgili açıklamasını, “Kıbrıslı Türk Lillikas Zamanında Dışişleri Bakanlığı Memuruydu” başlığıyla okurlarına aktardı .
Kaynak: İHA