Validen Partilere Uyarı: Güvenlik Güçleriyle Vatandaşı Karşı Karşıya Getirmeyin

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, bugüne kadar ne Esed yanlısı nede muhalifleri destekleyen hiçbir eyleme izin vermediklerini, bundan sonra da vermeyeceklerini söyledi.Lekesiz, Hataylıları sağduyu ve anlayışa davet ederek, “Halkımız lütfen sağduyulu ve soğukkanlı olsun.” dedi.

Validen Partilere Uyarı: Güvenlik Güçleriyle Vatandaşı Karşı Karşıya Getirmeyin
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında esnaf temsilcilerini kabul eden Celalettin Lekesiz dün “Barış ve Kardeşlik Şöleni” adı altında yasaklı olmasına karşın yapılan eylemlerde çıkan olayları değerlendirdi. Lekesiz, esnaflar başta olmak üzere siyasi parti ve kurum temsilcilerine seslenerek güvenlik güçleri ile vatandaşları karşı karşıya getirmemelerini istedi.Emniyet güçlerinin tüm iyi niyetine rağmen dağılmayan göstericilere müdahale edilmek zorunda kalındığını vurgulayan Lekesiz, Son günlerde hiç kimsenin arzu etmediği olaylar yaşandığını ifade etti.

Vali Lekesiz şunları söyledi: “Son zamanlarda ilimizde hiçbirimizin arzu etmediği olaylar var. Bundan bir süre önce İşçi Partisi’nin bir müracaatı oldu. Barış ve kardeşlik şöleni yapmak istiyoruz dediler. Yapılan incelemeler Sonucunda kamu düzenini ciddi şekilde ihlal edici gelişmelerin olabileceği değerlendirildiğinden ilgili yasa maddeleri gereğince böyle bir organizasyona izin verilmedi.”

Suriye’de olaylar başladığından beri çok dikkat ettiklerini çünkü Suriye’deki hem yönetimin hem de muhaliflerin çok yakın akrabalarının Hatay’da bulunduğunu belirten Lekesiz; “Komşumuzda olaylar başladığından beri bizim dikkat ettiğimiz bir husus var. Suriye’de hem yönetimin hem de halkın, yönetilenlerin ilimizde yakın akrabaları var, dostları var. Dolayısıyla Hatay ili olarak biz, hem muhalifler denen grubun hem yönetim kademesinin söylediklerinden yaptıklarından etkileniyoruz, normaldir doğaldır. Ancak oradaki olumsuzlukların ilimize de kutuplaşma şeklinde yansımaması için bu zamana kadar süreç başladığından beri bizler ne yönetimin lehine ne de halkın lehine olacak herhangi bir Açıkhava toplantısına ve gösteri yürüyüşüne izin vermedik. Hatırlarsanız geçen sene yaz aylarında sınırın sıfır noktasına gidip orada eylem yapacağız diyen gruplar oldu. Biz onlara da muhaliflerin yapacağı eylemlere de izin vermedik.” diye konuştu.

İldeki huzur ve barış ortamını zedeleyecek gelişmelere izin vermeyeceklerini belirten Lekesiz; “İlimizdeki barış ve huzur ortamının, hoşgörü ve kardeşlik ikliminin bozulmaması adına biz kendi içimizde tutarlı davrandık ve hiçbir vatandaşımızın burnunun kanamaması için konuyla ilgili taraf olmamak için hadiseye böyle yaklaştık. Buna rağmen fiili bir durumun oluşturulmasını hukuka uygun bulmuyoruz.” dedi.

Hiçbir kurum, kuruluş yada partinin halkla güvenlik kuvvetlerini karşı karlıya getirmemesini isteyen Vali Lekesiz; “Bu vesileyle belirtmek isterim ki, hiçbir kurum, hiçbir kuruluş, hiçbir siyasi parti lütfen içinden geçtiğimiz şu nazik süreç içerisinde güvenlik güçlerimizle halkımızı karşı karşıya getirecek bir yaklaşım içinde lütfen olmasın. İçerisinden geçtiğimiz bu nazik süreç içerisinde lütfen hukuka uygun davranalım. Lütfen bu nazik süreç içerisinde Hatay’ın hassasiyetine, kendine özgü dengelerine hassasiyet gösterelim ve saygı duyalım. Lütfen hepimiz sorumluluğumuzla paralel davranalım, sorumluluğumuza uygun bir davranış ve söylem geliştirelim, ve nihayet hepimiz soğukkanlı olalım, sağduyulu olalım” diyerek halkın olaylara karşı sağduyulu olmasını istedi.

DÜN HATAY’DA NELER OLDU

CHP ve İşçi Partisi tarafından desteklenen “Barış ve Kardeşlik Şöleni” toplantısı için yapılan başvuru Hatay Valiliği tarafından “Hatay’daki hoşgörü ortamının zedelenebileceği” gerekçesi için izin verilmemişti. İş Partisi yapılan yasaklamaya karşın kitlesel bir grupla basın açıklaması yapacaklarını ve Hatay Valiliğinin kararını protesto edeceklerini bildirmişti. Dün akşam saatlerinde aralarına CHP’li İçel Milletvekili İsa Gök’ünde yer aldığı ve CHP Hatay Milletvekilleri Refik Eryılmaz ve Hasan Akgöl’ün de bulunduğu bin 500 kişilik grup basın açıklamasında ısrar etti. Milletvekili İsa Gök’ün yaptığı kısa açıklamanın ardından toplanan grup dağılmayınca polisin müdahalesi geldi. Gece toplanan gruplar mahalle aralarında bulunan çöp konteynırlarını da ateşe vererek yolları kapattılar. Emniyet ekiplerinin göstericileri ikna etmesi ve gözaltında bulunanları en kısa sürede çıkarma sözü vermesi üzerine göstericiler eylemlerine Son verdiler .