Abdullah Gül Üniversitesi, Örnek Yönetim Modeli Kuracak

Kuruluş çalışmalarına devam eden Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), modern yönetişimin gereği olan 'katılıma açık, insan odaklı yönetim modelini' kurgulamaya devam ediyor.

Öğrencilerine ve topluma dünya standartlarında hizmet vermeyi amaçlayan AGÜ, modern yönetim modellerinin üniversite içerisinde uygulanır hale gelmesine büyük önem veriyor. Özellikle kamu üniversitelerinin yaşadığı kalite problemlerinin farkında olan üniversite, Türkiye’de örnek bir model olmayı da hedefliyor.

AGÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, günümüzün yoğun rekabet ortamında üniversiteyi yükseköğretimde öne geçirebilecek bir yönetim modeli üretme amacıyla toplam kaliteye dayalı, proje tabanlı bir yönetim modeli geliştirildi. Üniversite ürettiği model ile kampüs içerisinde eşitlikçi, modern ve değişen şartlara kolay uyum sağlayabilen esnek bir idari yapılanma ile öğrenen bir kurum oluşturmayı ve değişimi sürekli ve yönetilebilir kılmayı amaçlıyor. Kurum olarak özgür düşüncenin ışığında uluslararası markaya sahip bir üniversite olma vizyonu ile yola çıkan AGÜ, bilgi çağında kamu kurumları dahil olmak üzere hizmet üreten kuruluşların giderek artan oranda uyguladığı toplam kalite modeline geçme çalışmasını sürdürüyor. Bu amaçla uluslararası bir standart olarak kabul edilen, özellikle kamu hizmeti üreten kuruluşlar için özelleştirilmiş Avrupa Birliği Ortak Değerlendirme Çerçevesi (CAF) modelini benimseyecek.Uyguladığı ulular arası kalite modelinin yanı sıra idari yapılanma konusunda kamu sistemi tarafından verili yapıyı inceleyen ve dünya standartları ile uyumunu gözden geçiren AGÜ, geleneksel aşırı hiyerarşik ve kompartımanlara ayrılmış bir idari yapıdan, birimler içinde esnekliğin, değişkenliğin ve sürekli iletişimin sağlandığı, objektif veriye ve analize dayalı bir yapıyı kuracak.

Mevcut sistemlerin incelenmesi neticesinde Türkiye’de kamusal iyileştirme çalışmalarında dünya standartlarına doğru çevrilme ve kaliteye geçiş konusunda başarılı örneklerin çok az olduğunu tespit eden AGÜ, problemin kaynağının dünya genelinde kabul görmüş modern sistemlerin uygulamaya konulması değil, bu sistemleri yaşar hale getirecek insan kaynaklarının sistem kurulumunda göz ardı edilmesi olduğunun bilincinde. Bu amaçla üniversite bünyesinde rütbe ve unvanı ne olursa olsun bütün çalışanlarını öne çıkaran ve insana odaklanan 'AGÜ yönetim modeli', kendini ifade edebilen, katılımcı ve bireylerin kendilerini sürekli geliştirmelerini teşvik edecek.Avrupa Üniversiteler Birliği’nin bazı Türk üniversiteleri dahil bugüne kadar 110 Avrupa üniversitesinde yaptığı incelemelerden, tüm üniversitelerde standart olarak uygulanabilecek bir kalite modelinin bulunmadığı ve her bir kurumun kendi özgün sistemini yeniden üretmesi gerektiği sonucu çıktı. Bu doğrultuda Avrupa standartlarında bir kalite modelini seçen AGÜ, kendine özgü bir model üretmeyi, mensuplarını açık ve tartışmaya dayalı iletişim kurma konusunda bireysel olarak geliştirmeyi, takım çalışmasını güçlendirmeyi, işbirliğinin artırılmasını ve motivasyonu hedefliyor.