Çin'den İslam Dünyasını Karıştıran Filme Tepki Geldi

Çin, İslamiyet karşıtı ve Hz.Muhammed'e hakaret içeren ABD yapımı filme tepki gösterdi.Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, İslam dini ve Müslümanlara karşı yapılan her türlü eyleme karşı olduklarını kaydetti.

' 'İslam'ın imajını ve Müslümanların duygularını incitecek her türlü eyleme karşıyız. Bir dinin itibarının yerilmemesi ya da kötülenmemesi gerektiğine inanıyoruz.''diye konuşan Hong, Çin’in karşılıklı saygı ve başkalarına eşit muamele doğrultusunda farklı medeniyetler ve dinler arasında diyalog ve iletişimi savunduğunu dile getirdi. Hong ayrıca, ilgili ülkelerin Viyana Konvansiyonu’nda belirtildiği üzere, diplomatların can ve mal güvenliği ve diplomatik kuruluşların korunması gerektiğini ümit ettiklerini ifade etti.

Çin’de Müslümanlık 3. Halife Hz. Osman (644-654) döneminde gönderilen ilk Müslüman elçiyle başlıyor. Çin'de şu anda 56 etnik gruptan 10'u Müslüman ve resmi rakamlara göre Müslümanların sayısı 20 milyondan fazla.İslam dinine inanan Hui (Çinli Müslümanlar), Kırgız, Kazak, Uygur, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongxiang adlı azınlık gruplar yoğun olarak Çin'in kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor. Huilerin ve Uygurların ayrıca Ningxia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi adlı iki özerk bölgesi bulunuyor.Öte yandan Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da İslamiyet karşıtı ABD yapımı filme yönelik tepkiler yayılarak sürüyor .