Bakan Çağlayan, Teşvik Sisteminin Tanıtımı İçin Yarın Avusturya'ya Gidecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin yurtdışı tanıtımı kapsamında 17-19 Eylül tarihleri arasında Avusturya'ya resmi ziyarette bulunacak.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, ziyaret kapsamında Avusturyalı bakanlarla resmi temaslarda bulunacak, bu ülkenin önde gelen şirketlerinin üst yöneticileriyle bir araya gelecek, yeni teşvik sistemi ve Türkiye'nin yatırım fırsatlarını aktaracak.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Viyana ofisinin açılışını da gerçekleştirecek olan Bakan Çağlayan, ayrıca Dünya Türk İş Konseyi Avrupa temsilcileriyle toplantı yapacak.

Türkiye ile Avusturya arasındaki ticari ilişkiler, iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasının 28 Ocak 1924 tarihinde imzalanmasından bu yana sürekli gelişiyor. Türkiye'nin geçen yıl Avusturya'ya yaptığı ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 26'lık artışla 1,05 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde Avusturya'nın Türkiye'ye ihracatı ise 1,73 milyar dolar oldu. Avusturya, Türkiye'nin ihracatında 32'nci, ithalatında ise 29'uncu sırada yer aldı.

Bu yılın ilk yarısında Avusturya'ya ihracat, 2011 yılı ilk yarısı ile karşılaştırıldığında, yüzde 3,6'lık düşüş gösterdi ve Avusturya, 508,6 milyon dolar ile Türkiye'nin ihracatında 32'nci sırada yer aldı. Benzer şekilde, bu dönemde Türkiye'nin Avusturya'dan ithalatı yüzde 3,4'lük düşüşle 855 milyon dolar oldu ve bu ülke Türkiye'nin ithalatında 30'uncu sırada yer buldu.

2002-2011 yılları arasında Avusturya'dan Türkiye'ye yapılan yatırım tutarı 6,9 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2012 yılının ilk yarısında Avusturya'dan Türkiye'ye gelen yatırım tutarı 1 milyar 384 milyon dolar oldu. Halihazırda, Türkiye'de 2012 yılı itibarıyla 618 Avusturyalı firma faaliyet gösteriyor.

Avusturya'da yerleşik 200 binden fazla Türk nüfusu bulunuyor. 60'lı ve 70'li yıllarda iş gücü olarak Avusturya'ya giden Türklerin bir bölümü 80'li yıllardan itibaren kendi iş yerlerini kurarak işveren konumuna geldi.

Bakan Çağlayan'ın bu ziyareti ile Türkiye ile Avusturya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi, yeni teşvik sisteminin yatırımcılara sunduğu fırsatların tanıtılması ve karşılıklı yatırımların artırılması hedefleniyor.

Muhabir: Bülent Karaaslan

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA