Saldırıda Hayatını Kaybeden 4 Amerikalı'nın Naaşları, Başkent Washington Yakınlarındaki Andrews Hava Üssü'ne Getirildi

ABD Başkanı Barack Obama, Libya'nın Bingazi kentinde ABD Konsolosluğu'na düzenlenen ve Büyükelçi Chris Stevens'ın da aralarında bulunduğu 4 Amerikalı'nın yaşamını yitirdiği saldırının sorumlularını adaletin önüne çıkaracaklarının sözünü verdi.

Saldırıda ölen 4 Amerikalı elçilik çalışanının naaşları, Maryland eyaletindeki Andrew Hava Üssü'ne getirildi.

Burada düzenlenen törene ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton katıldı.

Törende konuşan Obama, hayatını kaybeden 4 Amerikalı için, ''Onlar 4 vatanseverdi. Bu ülkeyi sevdiler, bu ülkeye hizmet etmeyi seçtiler ve bunu başarıyla yerine getirdiler. Bir misyonları vardı ve ona inandılar. Tehlikenin farkındaydılar ve kabul ettiler. Amerikan idealini sadece benimsemekle kalmadılar, onu yaşadılar, temsil ettiler'' ifadesini kullandı.

Obama, bu hafta içinde yaşananlar sırasında Büyükelçi Stevens'a destek vermek için Libyalıların sokaklara döküldüğünü, bir Libyalının elinde, ''Chris Stevens tüm Libyalıların dostuydu'' yazılı pankart taşıdığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Bu 4 vatanseverin gönderdiği mesaj da buydu. Bu, sivil ya da asker olun, sizin her gün dünyanın her bir köşesindeki insanlara gönderdiğiniz mesaj; Amerika'nın bir dost olduğu, sadece kendi ülkemize, kendi çıkarlarımıza değil, diğerlerininkilere de önem verdiğimiz, şüphe ve güvensizlik sesleri ülkelerimizi ve kültürlerimizi birbirinden ayırmaya çalışsa da ABD'nin dünyadan asla elini eteğini çekmeyeceği mesajıdır. İnanç ve dinleri ne olursa olsun, her bir insanın hak ettiği haysiyet ve özgürlükler uğrunda çalışmaya asla son vermeyeceğiz. Amerikan liderliğinin esası budur. Onların Bingazi'de yaptığı iş de buydu ve biz de bunu devam ettireceğiz.''

Bu 4 Amerikalı'nın yaptığı fedakarlıkların asla unutulmayacağını vurgulayan Obama, ''Onları aramızdan alanları adaletin önüne çıkaracağız. Diplomatik misyonlarımıza yönelik şiddete karşı sağlam duracağız. Gerek diplomatik misyonlarımızda güvenliği artırmak gerekse güvenlik sağlamakla yükümlü olan ev sahibi ülkelerle birlikte çalışmak suretiyle yurtdışındaki Amerikalıları korumak için ve Amerikalılara zarar verenlerin adaletin önüne çıkmasını sağlamak için gücümüz dahilinde her şeyi yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

-Clinton'ın konuşması-

ABD Dışişleri Bakanı Clinton da saldırıda hayatını kaybeden Amerikalılardan ve ülkeleri için yaptığı çalışmalardan tek tek bahsetti. Clinton, Büyükelçi Stevens'ın Libyalılara özgürlük yolundaki mücadelelerinde yardım etmek için hayatını riske attığını ve yine bu uğurda hayatını kaybettiğini söyledi.

Birçok Libyalının Stevens'ın ölümüne dair üzüntülerini dile getirdiğini hatırlatan Clinton, son birkaç gün içinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki birçok liderden destek mesajları aldığını anlattı.

Clinton, bu haftanın ABD Dışişleri Bakanlığı ve tüm ülke için zor bir hafta olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Bingazi'deki konsolosluğumuza yönelik, bu cesur insanların hayatlarını alan ağır saldırıya tanık olduk. Bizim hiçbir alakamızın olmadığı barbar bir internet filmi yüzünden Amerikan elçiliklerine öfke ve şiddetin yöneltildiğini gördük. Amerikan halkının bu yaşananları mantığa uydurması çok zor, çünkü bunlar mantıksız ve tümüyle kabul edilemez. Mısır, Libya, Yemen ve Tunus halkları, bir diktatörün despotluğunu, bir çetenin despotluğuyla değiş tokuş etmediler. Bu ülkelerdeki sorumlu insanlar ve liderler, güvenliği yeniden tesis etmek ve bu şiddet eylemlerinin arkasındakilere bunun hesabını sormak için ellerinden gelen her şeyi yapmalılar.''

Clinton, ABD Başkanı'nın liderliğinde, dünya genelindeki Amerikalı personeli korumak için adımlar atmaya devam edeceklerinin altını çizerek, ''Önümüzde daha zorlu günler olacak ama Amerika'nın dünyaya liderlik etmeye devam etmesi gerektiği yönündeki temel gerçeği asla aklımızdan çıkarmamalıyız'' diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA