İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Açıklaması

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in de aralarında bulunduğu bölgenin altı ülkesinden güvenlik bakanlarının katılımıyla, "Balkanlarda güvenlik, teknoloji ve eğitim: Siber Altyapılardaki Zorluklar" konulu uluslararası konferans düzenlendi.

Bosna-Hersek Güvenlik Bakanlığı ve Bosna Amerikan Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı'nın da sponsor olduğu konferansa, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Sırbistan Başbakanı ve İçişleri Bakanı İvitsa Daçiç, Bosna-Hersek Güvenlik Bakanı Sadık Ahmetoviç, Hırvatistan İçişleri Bakanı Ranko Ostoyiç, Karadağ İçişleri Bakanı İvan Brayoviç, Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska, Bosna Amerikan Üniversitesi Başkanı Denis Prtsiç ve çok sayıda davetli katıldı.

Bosna-Hersek parlamento binasında düzenlenen konferansın açılışında konuşan Bakir İzzetbegoviç, bu tür toplantıların Saraybosna'da ilk defa düzenlendiğini ve aynı zamanda bir gelenek haline gelmesini istediğini söyledi.

Bugün burada düzenlenen konferansın bölgesel işbirliği için önemli bir platform olduğuna işaret eden İzzetbegoviç, "Güvenlik her ülkenin temelidir, dolayısıyla suçlara karşı mücadele bizim önceliğimiz. Suça karışanlar grup ve koordineli çalıştıkları için etkili oluyor. Bu suç gruplarına karşı mücadele, birliktelik ve iş birliği ile gerçekleştirilmesi lazım. Hiçbir ülke, uluslararası ajanslar ve kurumların yardımı olmadan bu suçlarla tek başına savaşamaz" dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise konuşmasında, bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle, kamu ve özel sektör bilgilerinin dijital hale getirilerek, bilişim sistemlerinde saklandığını ve paylaşıldığını söyledi.

Bu gelişmeye bağlı olarak, vatandaşlara sunulan "e-devlet" hizmetlerinin suçun hedefi haline geldiğine işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Buna karşı, her devlet dijatl veri ve alt yapılarını siber suçlara karşı koruma için çeşitli tedbirler almaktadır. Ayrıca terör örgütleri de bilişim çağının imkanlarını kullanmakta ve kamu güvenliğini ciddi şekilde tehdit etmektedir. Vatandaşlarımızın güvenliğini etkin bir şekilde sağlamak ve küresel güvenlikte, özellikle bilişim suçlarında zorlukları aşabilmek için uluslararası ve bölgesel iş birliğine ihtiyacımız vardır. Bu nedenle, bölgesel iş birliğimizi geliştirmeli ve güçlerimizi birleştirmeliyiz. Balkan ülkeleri olarak, suç işleyenlerin hangi ülke sınırları içerisinde olursa olsun cezasız kalmamasını sağlamak için bilgi paylaşımı ve operasyonel iş birliği yapmalıyız. Türkiye, 10 Kasım 2012 tarihinde Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi'ni imzalamıştır. Dışişleri Bakanlığı'nın koordinesinde yürütülmekte olan bu çalışmalara bakanlık olarak deste vermekteyiz."

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Interpol gibi çeşitli uluslararası kuruluşlar ve ikili ülkelerle iş birlikleri çerçevesinde stratejik ve operasyonel iş birliği çalışmalar yürüttüğünü belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülke içerisinde kapasite artırım çalışmaları ve bilişim suçları soruşturma uzmanı yetiştirme çabalarımız sürmektedir. Bu suç türüyle daha etkin bir mücadele yapabilmek için 15 Temmuz 2011 tarihi itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı ile birlikte Bilişim Suçları Akademisi kurulmuştur. Yine bu kapsamda, yakın iş birliğinde bulunduğumuz 15'i aşkın ülkenin polis teşkilatlarına farklı seviyelerde eğitim verilmiştir. Ülkemizin bu alanda her türlü uluslararası iş birliğine açık olduğunu ve yapılan bu girişimleri çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye olarak çözüm odaklı böyle bir çalışmanın parçası olmak bizim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır."

Şahin, Avrupa Konseyi'nin Balkan Ülkeleri ve Türkiye'ye ilişkin düzenlediği "Siber ve Bilişim Suçlarında Kolluk Eğitim Stratejisi" raporunda, "Türkiye'nin bu ülkeler için bir eğitim merkezi olabileceğinin öngörüldüğünü ve tavsiye edildiğini" anımsatarak, bu bağlamda Balkan ülkelerine yönelik, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Bilişim Suçları Akademisi'nde, siber suçlara ilişkin eğitim ve kurs faaliyetinde bulunabileceklerini kaydetti.

Bosna-Hersek Güvenlik Bakanı Sadık Ahmetoviç ise söz konusu konferansın bütün bölge ülkeleri içini büyük önem taşıdığını söyledi.

Bilişim sistemlerinin, internet ve bilgisayarın hızla gelişmesinin çeşitli suçlara da yol açtığını belirten Ahmetoviç, "Ülkemiz Bosna-Hersek'te bu konuda ciddi tehditler altındadır ve ülkemizdeki güvenlik ajansları bu konuda ciddiyetle çalışıyor" dedi.

Siber suçların bugünlerde bir küresel sorun haline geldiğini ifade eden Ahmetoviç, bu tür suçların ülkelerin ulusal, bölgesel ve uluslararası güvenliğini tehdit ettiğini, dolayısıyla bu suçlara karşı mücadelenin sadece Bosna-Hersek'in değil, bütün ülkelerin sorumluluğu altında olduğunu dile getirdi.

Muhabir: Kemal Zorlak

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA