Göçmenlerin Cenazeleri Şanlıurfa'ya Gönderildi

İzmir’de yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmak isterken bindikleri teknenin kayalıklara çarpması sonucu hayatlarını kaybeden göçmenlerden 60 Suriyeli'nin cenazesi, İzmir Valiliği tarafından temin edilen tırla Şanlıurfa üzerinden Suriye'ye götürülecek.

Göçmenlerin Cenazeleri Şanlıurfa'ya Gönderildi
İzmir’in Menderes ilçesi Ahmetbeyli beldesi Baradan Koyu mevkiinde geçtiğimiz günlerde yaşanan 'göçmen faciası' sonrasında kimlikleri tespit edilen ve otopsileri tamamlanan kaçakların cenazeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Cenaze Hizmetleri araçları ile Buca Yeni Mezarlık’a sabah saatlerinde getirildi.

Mezarlıkta cenazeleri teslim alabilmek için bekleyen yakınlar, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Birbirlerini teskin etmeye çalışan göçmen yakınları, mezarlığın çeşitli noktalarına da arapça üzerinde ‘ateşten denize’ yazılı siyah bayrakları asarak matemlerini yansıttıkları gözlemlendi.

"KAÇMAYA MECBURDULAR"

Yakınlarının ülkelerinde yaşanan iç ayaklanma yüzünden kaçtıklarını belirten ve olayda yengesi ve 3 yeğenini kaybeden Huseyin Kurdi, “Ölen 63 kişi de kendi istekleri ile değil, mecburen gelmişlerdi. Her şeylerini göze alarak yola çıktılar. Kimisi evlerini ipotek ettirmişti, kimisi de bütün parasını yanına alarak yola çıkmıştı. Çıktık geldik buraya mecburduk. İş bulmak için geldiler” diye konuştu

Yaşanan süreçte Türk yetkililerine, duyarlılıklarından dolayı teşekkürlerini ileten Agit Hasan da olayda 2 yengesi 5 yeğenini kaybettiğini belirterek, “Kan denizinden, kan gölünden kaçıp burada deniz gemisinde vefat ettiler. Bunların hepsi Suriye’de şehit listesine girecektir. Yengemin eşi yani kardeşim Halep’te, yaşıyor. Türk yetkililere bize yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Öte yandan, olayın Suriye’den Türkiye’ye geçiş ayağını organize eden ve ölen mültecilerin yasa dışı yollarla yurt dışına kaçışlarını sağlamak isteyen Yuri isimli doktor lakaplı Suriye vatandaşının, mülteci yakınları arasında babasının da hazır bulunduğu ve olayda 5 yakınını kaybettiği öğrenildi. Yuri isimli vatandaşın jandarma tarafından gözaltına alındığı ve sevk edildiği adliyede tutuklandığı bilgisi edinildi.

Tabutların tıra yüklenmesinin ardından birbirleri ile helalleşen göçmen yakınları, daha sonra kendilerine tahsis edilen otobüsle cenaze yüklü tıra eşlik ederek İzmir'den ayrıldılar. 63 göçmenin can verdiği 47 kişinin ise sağ kurtulduğu tekne faciası sonrasında gelen cenazeler, İzmir Valiliği tarafından temin edilen tırla İzmir’den Şanlıurfa’ya doğru öğle saatlerinde hareket etti. Cenazelerin Akçakale Sınır Kapısı üzerinden yakınları tarafından Suriye’ye geçirileceği öğrenildi .
Kaynak: İHA