Sahte Para Operasyonunda Kartuş Takibi Sonuç Verdi

İstanbul’da, sahte para basılarak piyasaya sürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 27 kişiden 15’i tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Sahte Para Operasyonunda Kartuş Takibi Sonuç Verdi
Polisin operasyonla ilgili verdiği bilgiler şebekenin çalışma şekillerini ve nasıl dikkatli davrandıklarını ortaya koydu. Jammer kullanarak teknik takipten kurtulmaya çalışan şüphelilere yönelik ipucunu, polisin özel bir kartuşun sipariş edilmesiyle ulaştığı belirtildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yaklaşık 13 aylık bir takip süreci ile çökertilen sahte para şebekesine ilişkin açıklama yapıldı. Polisin daha önceki 22 ayrı ara yakalamada gözaltına aldığı zanlılardan 16'sının tutuklandığı ve toplamda 837 bin TL ile 34 bin 200 TL sahte para ele geçirildiği belirtildi. Polisin aylarca takip ettiği şüphelilere yönelik Son operasyon öncesinde polis dikkat çeken bir bilgiye ulaştı. Para basımında kullanılan özel bir printerın kartuşunun peşine düşüldü.

Siparişle getirtilen kartuşun kullanıldığı printerin sahte para basımında kullanılabileceğini düşünen ekipler, izini sürdüğü delilden bazı şüphelilere ulaştı. Operasyon sırasında polisin dikkat çeken tespitlerinden biri de takip altındaki zanlıların çok tedbirli davranmaları oldu. Olası polis takibinden korunmak için sinyal kesici jammer cihazı kullanıldığı ve görüşmelerini telefonlarla yapmadıkları ortaya çıktı. Ayrıca mobese kameralarına uzak noktalarda bulunan yerleri tercih ederek takipten kurtulmayı amaçladıkları belirtildi. Harekete geçen mali polis, Bağcılar merkez başta olmak üzere 34 ev ile 12 iş yerine eş zamanlı operasyon yaptı.

27 şüpheliyi gözaltına alan polis, 200 adet sahte 50 TL’lik banknot, 12 adet sahte para basımında kullanılan boya ve sıvı maddeler, 3 sinyal kesici cihaz, 1 adet radyo sinyal dedektörü, bir adet üzerine sim kart takılabilen dinleme cihazı, 2 bilgisayar ve bir adet renkli yazıcı ele geçirdi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgularının ardından şüphelirden 15’i tutuklanmaları istemeyle mahkemeye sevk edildi .