Adıyamanda Alevi Kanaat Önderleri İftar Verdi

Alevi Kanaat Önderlerinden Mahmut Doğan´ın tertip ettiği iftarda, kardeşlik vurgusu ön plana çıktı.

İftar yemeğine ilin manevi kanaat önderleri ve farklı dinden kişiler katıldı.

Proğrama AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Başkanı Mahmut Dolaş, Alevi Dedesi Ali Büyükşahin, İl Müftüsü Mehnmet Ali Öztürkçü, Metropolit Vekili, Alevi kanaat önderleri, dedeler ve sivil toplum kuruluşlarından davetliler katıldı.

İftar programına katılan davetliler sırasıyla duygu ve düşüncelerini paylaşıcı kısa birer kanışma yaptı. Davetin sahibi yapan Mahmut Doğan açılış konuşmasında; "Şehrimizin kardeşlik vurgusunu tazelemek ve bu aylarda alevi-sünni çatışmasını fitillemeye çalışan kişi ve kişilere tek vücut olduğumuzu bildirmek ve bu mübarek ayda bir araya gelmiş bulunuyoruz." dedi.

Alevi Dedesi Ali Büyükşahin ise ülkenin huzur ve mutluluğu için ne kadar özverili olunursa o kadar kazançlı olunacağını belirtip, "Yüzyıllarca ülkemizde değişik inanç mezhep, din, ırk ve düşüncede olan toplumlar bir arada yaşamıştır. Ve bu büyük beraberliğin devamı için herkes kendini görevli ve sorumlu tutmalıdır. Bir takım kışkırtıcı ve tahrik edici eylemler olumsuz olayların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu konuda duyarlı olmak zorundayız. Yanlış ve toplumu gerecek, huzursuz edecek eylemlere ödün vermeden güç birliği oluşturmamız gerekir." şeklinde konuştu.

İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü de konuşmasında Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de, "Sizi bir erkek bir dişiden yarattık, sizleri şubelere bölüklere, kabilelere, milletlere ayırdık. Niçin böyle yaptık? Litearafu, taki birbirinizi daha iyi tanıyasınız, bilesiniz, birbirinizle daha iyi münasebetler kurasınız. Kardeş olasınız, biz sizi düşman olasınız kan akıtasınız birbirinizi yok etmeye çalışasınız diye yaratmadık. Buyuruyor Allah." dedi.

Belediye Başkanı M.Necip Büyükaslan da mezhebi meşrebi kavmiyeti ırkı ne olursa olsun kardeşçe yaşandığı ve bundan sonra da yaşanacağı bir kent olduklarını ifade edip, "Ve dedelerimizden geçmişlerimizden bu emaneti böyle aldık. Biz bunda yaşatacağız bundan sonra devam ettireceğiz." dişe konuştu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın da "İşte Türkiye bu. Adıyaman bu, olması gereken bu, çok ciddi bir model." diye başladığını konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir kilim desenleri arttıkça güzelleşir bir kilimin desenleri gibiyiz bizler. Bir mozaiğiz dedik. Ve Türkiye farklı inançların, farklı etnik yapıların farklı kültürlerin bir arada yaşadığı yıllar yılı bir arada olduğu bir arada hemhal olduğu bir ülke. Bu biz faklılıklar üzerinde siyaset yaparak değil, farklılıkları birbirinden ayırt ederek değil, ötekileştirerek değil. Bu farkılıkların tamamı zenginlik olarak kabul etmemiz gerekir. Asıl olan bu, bizim de yapmaya çalıştığımız budur. Her düşünceden insanlar var, ne güzel işte ayrılık gayrılık nifak tohumları ekmeye çalışanlara çok önemli bir derstir bu. Adıyaman budur, Türkiye budur. Türkiye bu nifak tohumlarına asla yer vermeyecektir." Adıyaman Metropolit vekili de bütün insanlara özellikle Türkiye’de yaşayan müslümanların şimdiden Ramazan Bayramı kutladığını ve bayramın barışa sevgiye vesile olmasını diledi.CHP Milletvekili Salih Fırat da, Adıyaman'ın Türkiyenin bir mozaiği olduğunu Alevilerin, Sünnilerin, Kürtlerin, gayri müslümlerin birlikte yaşadığı bir il olduğunu, bir nevi Türkiye'nin küçük bir mozaiğini oluşturduklarını ifade etti.