Bdp Biber Gazını Meclis'e Taşıdı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, TBMM Başkanlığından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in "doğaldır" dediği biber gazıyla ilgili Meclis araştırması talep etti.

Bdp Biber Gazını Meclis'e Taşıdı
Kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylarda ve gösterilerde kullandığı biber gazlarının birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olduğunu belirten Baluken, biber gazının sağlığa etkisine yönelik olarak İçişleri Bakanının “doğal ürün” açıklaması ile kamuoyunda infial oluşturduğunu, ilgili meslek kuruluşları ise yaptıkları bilimsel araştırmalarla biber gazının sağlığa ciddi etkilerinin olduğunu açıkladıklarını kaydetti.

Biber gazı kullanımının sağlığa zararlarını tespit etmek, biber gazı kullanımının yol açtığı ve ölümle sonuçlanan olayların adli ve idari aşamalarını incelemek amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını talep eden Baluken, biber gazının etkisiyle öldüğü savunulan Metin Lokumcu, Çayan Birden ve Hacı Zengin’i gerekçe olarak gösterdi.

Araştırma talebine biber gazının mevcut etkisine karşılık İçişleri Bakanı ve Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamaları da ekleyen Baluken, 2012 yılı içinde ‘Göz Yaşartıcı Gazlara Bağlı Olarak Görülen Solunum Sağlığı Sorunları’ başlıklı bir projeyi derneğin üyesi olan bir araştırma ekibiyle gerçekleştirildiğini kaydetti.

Baluken, çalışmanın ön sonuçlarına göre biber gazının üst hava yollarından alt hava yollarına kadar sigara kullanımına benzer zararlı etkilere yol açtığının gözlendiğini söyledi.

Biber gazı kullanımının solunum işlevlerini bozduğu ve küçük hava yollarındaki akım hızının karşılaşılan biber gazı miktarının arttıkça azaldığının anlaşıldığını ifade eden Baluken, “Bu durum tıkayıcı hava yolu hastalıklarının bu grupta arttığını düşündürmektedir. Türk Toraks Derneği’nin çalışması biber gazıyla karşılaşmış olup da ölmeyen şanslı bireyler üstünde gerçekleştirildiği için sonuçlar sadece solunum sistemi üstündeki tehlikeli etkilerini ortaya koymuştur. OC biber gazının doğal bitki olduğu açıklaması bizzat biber gazı üreticilerinin OC ürünlerinde biber özütü dışında, alkol, organik çözücüler, hidrokarbon gibi maddelerin katkı maddesi olarak kullanıldığını belirtmeleriyle çelişmektedir. Biber özütü dışındaki bu maddelerin solunması bile ani kalp, solunum, sinir sistemi etkilenmelerine, ritm bozukluklarına ve ölümlere yol açmaktadır” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA