Büyük Zafer, Kazanıldığı Topraklarda Kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı, 90 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerinin ateş hattına girerek zaferi kazandığı Dumlupınar'da kutlandı.

Kutlama programı, Zafer Anıtı'ndaki törenlerde; Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Coray, AK Parti Kütahya milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve Vural Kavuncu, Kütahya Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından anıta çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı çelenkleri ise askeri yetkililerce sunuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve 96 metrekarelik Türk bayrağı göndere çekildi.Garnizon Komutanı ve Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, burada yaptığı konuşmada, esareti zillet bilen, yurduna el uzatanları düşman kabul eden Türk milletinin, Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı kurtuluş mücadelesinde, yokluk ve zorluklara rağmen ordusunu savaşa hazırladığını, eli silah tutan herkesin Türk ordusunun bir neferi olduğunu kaydetti.

CUMHURİYETİN TEMELLERİ BURADA ATILDI
Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de Büyük Zafer'in, Zafertepe Çalköy'de kazanıldığının altını çizerek, şunları kaydetti: "Zafer bayramınızı kutluyorum. Ülkemizin bütün topraklarında, yurt dışında yaşayan insanların bayramını kutluyorum. 26 Ağustos'ta Afyon'dan başlayan ve 9 Eylül'de düşmanın İzmir'de denize dökülmesi ile sona eren savaşın yönetildiği yer burası. Burası, zaferin kazanıldığı nokta. Niye burası zaferin kazanıldığı nokta? Atatürk, Çalköy'de yönetirken savaşı, saat 2 sularında bu savaşı kazanmamız ve bu tepeye çıkmamız lazım. Buradan ilk verdiği emir de düşman kuvvetlerinin olduğu yerdir. O tepe alındıktan sonra askerler dağılmaya ve akabinde zafer geliyor 30 Ağustos akşamı. İzmir'i yakıp kendi ülkelerine gidiyorlar. Atatürk, buraya geldiğinde yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri burada atıldı."Törene katılan mülki ve askeri erkan, Atatürk, Milli Mücadele ve Kütahya başlıklı fotoğraf sergisini gezdikten sonra tören alanına geçti. Buradaki kutlamalara, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu ve Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu'nun tören birliklerini denetlemesi ve halkın bayramını kutlamasının ardından tören geçişi ile son buldu.Törenlere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Tuğgeneral Veli Yıldırım, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Hava Tuğgeneral İhsan Özdamar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Tuğamiral Aydın Şirin, Jandarma Kuvvetleri Komutanlığı'nı temsilen Tuğgeneral Şafak Karakoç katıldı.