Budak’tan Temmuz Ayı Enflasyonu Değerlendirmesi

Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Temmuz ayı enflasyonunu değerlendirdi.

Budak’tan Temmuz Ayı Enflasyonu Değerlendirmesi
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK verilerine göre 2012 Temmuz ayı enflasyonunun TÜFE’de yüzde 0,23, ÜFE’de ise yüzde 0,31 oranında gerilediğini bildirdi.

Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,07 üretici fiyatlarında yüzde 6,13 olarak artış gösterdiğini kaydeden Budak açıklamasında, “Mevsimlik ürünler haricinde de aylık TÜFE oranının yüzde 0,10 olduğu görülmektedir. Büyüme hızında yavaşlama ve dış etkenler doğal olarak enflasyonu düşürmektedir. Geleneksel olarak Temmuz ayındaki düşüşün gıda ve giyim fiyatlarına bağlı mevsimlik bir düşüş olması beklenirken aşırı sıcaklar ve Ramazan canlılığı nedeniyle gıda fiyatları enflasyonu pozitif etkilemiş, enflasyon iç ve dış talebin azalması ve döviz kuruna bağlı olarak girdi fiyatlarının yatay seyri sayesinde düşüş kaydetmiştir. Temmuz ayında en yüksek artış gösteren seçilmiş ürünler yüzde 29,46 ile limon, yüzde 23,13 ile taze fasulye ve yüzde 17,54 ile salatalık olmuştur. Yaz mevsiminin etkisi ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli tur fiyatlarında yüzde 14,17’lik artış yaşanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Merkez Bankası enflasyonunun Temmuz'da hafif yükseleceğini öngörmüşse de, Mayıs ayında başlayan düşük enflasyon eğiliminin Temmuz ayında da devam ettiğini bildiren Budak açıklamasında şunları kaydetti: ”Dünyada tarım ürünleri fiyatlarındaki artış, küresel durgunluğun diğer emtia fiyatlarını baskılaması nedeniyle henüz enflasyonu artırıcı etki yaratmamıştır. Dünya ekonomisinde durgunluk eğilimi enflasyon sorununu ikinci plana itmiştir. Nitekim ÜFE’de tarım ürünleri fiyatlarının yüzde 0.27 artış göstermesine rağmen, sanayi fiyat endeksinin 0.43 oranında düşüş göstermesi ÜFE endeksini de düşürmüştür. Enerji fiyatlarındaki düşüş ve talep yetersizliği üretici enflasyonundaki düşüşü destekleyen önemli unsurlardır. Ekonomideki yavaşlama ve enflasyondaki düşüşün üretimi ve ihracatı destekleyici bir kur düzeyi için Faiz oranlarında düşüş yaratmasını temenni ediyoruz.”

Bölgede TÜFE oranlarının aylık yüzde -0,33, yedi aylık yüzde 2,36 ve yıllık yüzde 8,03 olduğunun görüldüğünü ifade eden Budak, bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, rakamsal anlamda aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında, yedi aylık enflasyonda ise ortalamanın üzerinde olduğunun görüldüğünü belirtti.

Bölgede ana harcama gruplarına göre aylık enflasyonda en fazla gerileme yüzde 7,54 ile giyim-ayakkabı harcama grubunda olurken, en fazla artışın yüzde 2,60 ile eğitim harcama grubunda gerçekleştiğini bildiren Budak, sezon indirimlerinin başlaması sebebiyle giyim ve ayakkabı harcama grubunda oldukça büyük gerileme yaşandığını, yaz okullarının bu dönemde yoğun ilgi görmesinin eğitim harcama grubunda artışa neden olduğunu ifade etti.

7 aylık enflasyonda artış gösteren harcama gruplarının eğitim, giyim-ayakkabı, lokanta-oteller, çeşitli mal-hizmetler ve konut olduğunu belirten Budak açıklamasında, “Yıllık enflasyonda ise alkollü içecekler-tütün, çeşitli mal-hizmetler, eğitim ve lokanta-oteller harcama grupları olmuştur. Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi, aylık enflasyonda 23’üncü, yedi aylık enflasyonda 2’nci ve yıllık enflasyonda ise 25’inci sırada yer almıştır” sözlerine yer verdi .
Kaynak: İHA