Hatay Valisi Lekesiz'in Açıklaması

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak sığındıkları Kilis'teki konteynerkent ile Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki çadırkentler ve bazı okullara yerleştirilen ya da kiraladıkları evlerde yaşamını sürdüren Suriyelilerin karıştıkları vaka sayısının yüksek olmadığı bildirildi.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın, farklılıkların, çeşitli dinlerin, dillerin, ırkların, kültürlerin, inançların yüzyıllardır uyum, ahenk içerisinde yaşadığı, beraber yaşama becerisini, kabiliyetini gösterdiği önemli merkezlerden biri olduğunu belirtti.

Son zamanlarda Hatay'daki çadırkentlerde kalan Suriyelilerden Hatay halkının rahatsız olduğu yönünde iddiaların gündeme getirildiğini hatırlatan Lekesiz, Suriyelilerin esnafa parasını vermediği, El Kaide militanlarının kentteki din görevlilerine ideolojik eğitim vermek istediği, direnenlere kötü muamele ettiklerine ilişkin söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Vali Lekesiz, şöyle devam etti:

''Bunlar ve benzerleri iddiaların tamamı asılsız, mesnetsiz. Sorumlu birimlere şu ana kadar intikal eden bu tür bir olay yok. Ancak bazı grupların esnaf odalarını, sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek, Suriyelilerin para vermediklerini, esnafın mağdur olduğunu söylemelerini istediklerini biliyoruz. Birileri toplumsal yaşama güvensizlik duygusunun yayılmasını arzu ediyor olabilir. Bunlara itibar etmemek lazım. Birileri kaos, kargaşa çıksın istiyor olabilir. Biliyorum ve inanıyorum ki yüzyılların sevgi, barış ve hoşgörü merkezi Hatay ve Hataylılar, iyi veya kötü niyetli bu tür değerlendirmelere ve dedikodulara veya eksik bilgiyle sağlıklı değerlendirme yaptığını zanneden insanlara itibar etmeyecekler. Sanki devlet, buraya gelen Suriyeliler suç işlese dahi yasal işlem yapmıyormuş, sadece seyirci kalıyormuş, seyirci kalmasının da ötesinde adeta bunlara destek oluyormuş yönünde değerlendirmelere lütfen itibar etmesinler. Hepsine de gereken yasal işlem yapılıyor.''

Bu coğrafyada inşa edilen medeniyetin gereği, zorda, darda olduğunu belirten insanlara dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, hiç fark etmeden yardım edildiğini vurgulayan Lekesiz, Suriyelilere de vatandaşların bu anlayışla yaklaştığını anlattı.

Suriye'de barış ortamının tesis edilmesini ve Suriyelilerin de ülkelerine dönmesini temenni ettiklerini dile getiren Vali Lekesiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yasalarına karşı çıkan, toplumsal huzuru bozmaya kalkışan Suriyeliler hakkında da yasal işlemin yapılacağını kaydetti.

-''Aynı nüfusa sahip yerlerde bunun 4 katı olay çıktığını görüyoruz''-

Suriyelilerin kentte misafir edilmesinin ardından asayiş olaylarının arttığına yönelik iddiaları da değerlendiren Lekesiz, şunları söyledi:

''Kamuoyunun tahmin ettiği, birilerinin temenni ettiği gibi bir tablo yok. Suriyeli misafirlerimizin ilimize geldiği yaklaşık 1,5 yıldan beri karıştıkları vaka sayısı aşağı yukarı 150'dir. Bunların tamamına yasal işlem yapıldı, yapılıyor. Yargılanmaları bitenler, ceza alanlar, beraat edenler, takipsizlik kararı verilenler, yargılama süreci devam edenler var. İnsan topluluğunun olduğu her yerde bu tür işler olur, olacaktır. Suriyeliler sabah akşam olay çıkaran insanlar gibi bir algıya yol açılmak isteniyorsa bu doğru değil. Bizim kendi ilçelerimizde, aynı nüfusa sahip yerlerde bunun 4 katına yakın olayın çıktığını görüyoruz. Önemli olan, toplumsal huzuru, yaşamı sabote eden olaylarla ilgili yasal işlemleri yapma iradesi olup olmadığıdır. O irade vardır, ondan hiçbir vatandaşımız endişe duymasın.''

-''Halkımız Suriyelilere kucak açtı''-

Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi de Suriye'deki olaylar nedeniyle ilçelerinde çok hareketli günlerin yaşandığını belirtti.

Savaştan kaçan Suriyelilerin daha çok Reyhanlı'nın köylerinden Türkiye'ye geçtiğini ifade eden Şanverdi, gelenlere kucak açıp ev sahipliği yapmaya, üzüntülerini, gözyaşlarını biraz olsun hafifletmeye çalıştıklarını söyledi.

Suriyelilerle ilgili ilçede başta esnaf olmak üzere vatandaşların herhangi bir sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Şanverdi, ''Halktan en ufak sorun, şikayet almadık. Emniyet birimlerimizle sürekli görüşüyoruz. Suriyelilerle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık. Halkımız, Suriyeli sığınmacılara kucak açtı, akrabalık, kardeşlik bağlarını daha da güçlendirdi. Yanı başımızda sürekli bomba sesleri geliyor, oradaki insanlara kucak açmak inanlık görevimiz'' ifadesini kullandı.

-''Bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık''-

Yayladağı Eğitim Kültür Sanat Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ege de ilçelerinde 1,5 yılı aşkın süredir Suriyelilerin kaldığını ve herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

Kilis'in Yeni Mahalle Muhtarı Ömer Güleçoğlu da mahallelerinde 9 Suriyeli ailenin kiralık evlerde yaşadığını ifade etti.

Güleçoğlu, ''Gelen Suriyeliler'e halkımız önce ev ayarlamaya çalışıyor. Ondan sonra evlerine giderek ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Yataklarını, yiyecek ve içeceklerini, halılarını halkımız temin ediyor'' dedi.

Güleçoğlu, Kilis'e yerleşen Suriyeliler'den herhangi bir olumsuz davranış görmediklerini dile getirdi.

-''Bu insanlara Türkiye sahip çıktı''-

İslahiye Belediye Başkanı Malike Uludağ da 5 ayda ilçedeki çadırkente yerleştirilen Suriyeli sayısının 7 bin 842'ye ulaştığını belirtti.

Suriyeliler'in her türlü ihtiyacının devlet tarafından karşılandığını ifade eden Uludağ, ''Her şeyden önce Suriye'deki zulmün bir an önce bitmesini istiyoruz. Yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan bu insanlara Türkiye sahip çıktı'' dedi.

İslahiye halkının ilçedeki Suriyeliler ile hiçbir sorun yaşamadığının altını çizen Uludağ, şöyle konuştu:

''Suriyeliler belirli oranda çarşıya çıkabiliyor. Esnafımız da bu durumdan son derece memnun. Belediye olarak da çadır kentle yakından ilgileniyoruz. Şu ana kadar sığınmacılarla ilgili bir sorun yaşamadık. İnşallah bundan sonra da yaşamayız.''

İslahiye'deki çadır kentin yakınında market işleten Sedat Can, Suriyeliler'in iş yerinden rahatlıkla alışveriş yaptığını ve bu durumdan memnun olduklarını,Suriyeliler'in ilçe ekonomisine hareketlilik getirdiğini de ifade etti.

-''Zor durumda olan halka yardım eli''-

Kahramanmaraş Belediye Başkan Vekili Cevdet Kabakçı da Suriye'de yaşananları üzüntüyle izlediklerini kaydetti.

Türkiye'nin Suriye halkına kucak açtığını hatırlatan Kabakçı, 3 hafta içerisinde Türkiye'ye giriş yapan sığınmacılardan 7 bin 520'sinin Kahramanmaraş'a getirildiğini belirtti.

Suriyelilerin okullarda ve fuar merkezinde barındığını aktaran Kabakçı, şöyle konuştu:

''Ülkemiz büyük devlet olmanın gereğini yaptı ve zor durumda olan bir halka yardım elini uzattı. Şehrimizde 10 bin kişilik çadırkent hazırlığı devam ediyor. Devletimiz bütün imkanlarını seferber ediyor. Belediye olarak her türlü desteği sağlıyoruz.''

Kabakçı, Kahramanmaraşlıların şehre yerleştirilen Suriyelilerle hiçbir sorun yaşamadığını da söyledi.

Bahçelievler Mahalle Muhtarı Sait Ahraz, Suriyeliler'den bir kısmının kendi mahallesindeki Kız İmam Hatip Lisesi'nde barındığını bildirdi.

Mahalle sakinlerinin misafir Suriyelilerle hiç sorun yaşamadığını kaydeden Ahraz, ''Onları anlamaya çalışıyor ve acılarına ortak oluyoruz. Sanırım birkaç gün içerisinde çadırkente sevk edilecekler'' dedi.

Kahramanmaraş'a getirilen Suriyelilerin bir bölümü de Türkoğlu ilçesindeki 2 okulda barınıyor.

İstasyon Mahalle Muhtarı Mehmet Emin Sakar, ''İlçe halkı olarak biz onları saygıyla karşılıyoruz, onlara bu doğrultuda yaklaşmak istiyoruz ve kendilerini seviyoruz. Ayrıca elimizden gelen yardımı da yapmak için çaba harcıyoruz'' diye konuştu.

Muhabir: EKİP / Ahmet Caner Baysal / Sevil Çelik/ İsmihan Özgüven-Erdal Türkoğlu-Cem Genco

Yayıncı: İsmail Fidan - Tolga Özgenç - Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA